Dania główneRóżne przepisy
Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok po kroku
Kurki w śmietanie z kurczakiem
Jest to prosta receptura ale warta podzielenia się z Wami, moi drodzy. Zapraszam do lektury przepisu na kurki w śmietanie z kurczakiem.
Kurki w śmietanie z kurczakiem. Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 małe cebule
- 200 g kurek
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż mięso do uzyskania złotego koloru.
Zdejmij kurczaka z patelni odstaw na bok, dodaj łyżkę masła i wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż do 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze rumianego koloru.
Następnie dodaj oczyszczone kurki. Smaż aż odparuje cały nadmiar wody, który pojawił się po wsypaniu grzybów na patelnie.
Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj posiekany koperek. To danie najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi
Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok po kroku
W lasach wysypało grzybami. Uwielbiam je zbierać oraz oczywiście jeść. Ostatnio nazbierałem trochę kurek, niezbyt dużo ale na skromną potrawę wystarczyło. Wybrałem swoją ulubioną kurki w śmietanie z kurczakiem. To danie najlepiej smakuje z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Dla odmiany można je przygotować z dodatkiem płatków owsianych. PLACKI ZIEMNIACZANO-OWSIANE (link)
Moje pierwsze kulinarne wspomnienia z udziałem kurek to wyjazd do Kruczego Borka Byliśmy tam ze starszym bratem Jaśkiem i Babcią Krysią. Tak zasmakowała nam jajecznica z kurkami, że mocno prosiliśmy babcię aby nam taką przygotowała. Niestety stwierdziła, że to pracochłonne danie i przygotuje je jeżeli sami pójdziemy po grzyby. I tu szanowna babcia popełniła błąd, trzeba dodać, że byliśmy w wieku 6 i 8 lat. Udaliśmy się do pobliskiego lasku i po jakiś 2 godzinach nazbieraliśmy wystarczającą ilość kurek na jedną jajecznicę. Problem polegał na tym, że nazbieraliśmy najmniejsze mikroskopijne kurki w liczbie około 2 milionów. Babcia nie była pocieszona kiedy musiała je oczyścić, w końcu obiecała. Do dzisiaj darzę te grzyby specjalnym uczuciem 😉 Za każdym razem gdy przygotowuje kurki w śmietanie z kurczakiem odżywają te wspomnienia.
Kiedyś podczas wakacji w Sierakowie nazbieraliśmy (Mama, Tato i brat) OGROMNĄ michę kurek! Jedliśmy je dwa dni, a wystarczyło też dla znajomych sąsiadów z domków obok! Myślałam, że już nigdy w życiu nie spojrzę na kurki! Na szczęście miłość do nich nie osłabła!
Jeden Sieraków jest niedaleko mojego rodzinnego domu, może to ten sam 🙂