Składniki
- 5 bakłażanów
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 400 g mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 3 pomidory
- 2 jajka
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
- 250 ml śmietany
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy. Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawiamy do posypania gotowej potrawy). Nadziewamy farszem bakłażany. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Farsz możemy również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z mięsem, usmażoną cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i np. poszatkowaną, młodą kapustą, zamiast ryżu. Wtedy zapiekamy bakłażany nie 40, ale około 20 minut. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki.
Nadziewamy surowym mięsem czy należy go podsmażyć z cebulą?
Mięso i inne składniki są surowe, podsmażamy tylko cebulę.