Przepis
Składniki
- 400 g różnokolorowej fasoli (może być fasola z puszki – wtedy 800 g)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki lub kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 pikantna papryczka typu chilli lub czuszka
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną wodą. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania lekko solimy i odcedzamy (bezpiecznie jest każdy rodzaj fasoli gotować oddzielnie). Jeśli używamy fasoli z puszek, wrzucamy ją na sito i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, umytą, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę. Kiedy całość się poddusi, dodajemy połowę suszonych lub świeżych ziół. Podgrzewamy, aż zaczną wydzielać aromat. Wtedy wrzucamy fasolę. Całość podgrzewamy, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę ziół, ocet winny i przyprawy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.