Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Potrawka z królika
Składniki
- 1,5 kg zająca lub królika (przodki)
- 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 1 pietruszka, 2 marchewki
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 40 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zająca lub królika dzielimy na porcje, płuczemy i osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości. Na rozgrzanym w rondlu maśle obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli i razem obsmażamy. Dodajemy do rondla pokrojone i oprószone mąką mięso, liść laurowy, cebulę z warzywami, dolewamy wywar i dusimy do miękkości na wolnym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy natką z pietruszki.