Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Udziec zająca w warzywach
Składniki
- 4 udźce (1 udziec na osobę)
- 300 g włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 utłuczone jagody jałowca, 2 liście laurowe
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki tymianku lub oregano
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 kromki razowego chleba
- 100 ml oleju
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości – około 45 minut. Udźce wkładamy w ciepłe miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ z 2 kromek razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy sosem.