Składniki
Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• 5 żółtek
• 1 kostka margaryny
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
• sól
Polewa orzechowa:
• 25 dag margaryny
• 25 dag orzechów włoskich
• 25 dag cukru
• 5 łyżek mleka
• 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
• 1 słoiczek powideł śliwkowych
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na noc. Polewa orzechowa i reszta:
1. Do garnuszka wrzucić tłuszcz, cukier oraz mleko, zagotować. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy oraz bułkę tartą Pogotować chwilę, ciągle mieszając.
2. Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka zalać wodą i gotować 3 godziny, pilnować aby puszka cały czas była całkowicie zanurzona w wodzie.
3. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 3 części. Dwie równe (większe) na dwa placki oraz jedną mniejszą na dekoracyjny wałeczek...
4. Na dwie równe blaszki wygniatamy ciasto, (ja rozwałkowałam dwa kwadraty 25x25 i piekłam na większych blaszkach), na jednym z placków dookoła robimy dekoracyjny wałeczek (albo warkocz) z pozostałej części ciasta.
5. Na tak przygotowane placki wykładamy podzieloną na dwie części gorącą polewę orzechową. Placki wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
6. Po ostudzeniu placków na dolny (ten bez wałeczka) rozsmarowujemy powidła, na wierzch kładziemy drugi placek, na który wykładamy wcześniej ugotowane i schłodzone mleko skondensowane. Całość dekorujemy według uznania i gotowe.