Pieczeń wieprzowa z kminkiem to ponadczasowy klasyk kuchni domowej soczysta, aromatyczna, idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancki stół świąteczny. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonej technice przygotowania zyskuje głęboki smak i pięknie równomiernie się piecze.
Pieczeń wieprzowa z kminkiem – klasyczny smak polskiego stołu
Składniki:
(porcja dla około 4-6 osób)
1 kg wieprzowej szynki bez kości, np. z niewielką warstewką tłuszczu
2 cebule
1 łyżeczka kminku
1 łyżka suszonego majeranku
sól do smaku
2-3 łyżki oleju do obsmażania
1 szklanka bulionu lub wrzątku
Sposób przygotowania:
Krok 1: Nacięcie i doprawianie mięsa
Szynkę natnij w kratkę ostrym nożem. Następnie dopraw solą, majerankiem i kminkiem, a następnie odstaw na chwilę, by przyprawy się wchłonęły .
Krok 2: Obsmażanie
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor to nada potrawie piękną skórkę i głębię smaku .
Krok 3: Pieczenie
Przełóż mięso do brytfanki, ułóż na nim pokrojoną w talarki cebulę, zalej bulionem lub wrzątkiem. Piecz w piekarniku w 180 °C:
– po 30 minutach obróć mięso i podlewaj powstałym sosem,
– następnie piecz dalej przez około 40 minut .
Krok 4: Krojenie i podanie
Gotową pieczeń wyjmij, pokrój w cienkie plastry i podawaj z sosem spod pieczeni. Na koniec rewelacyjnie smakuje z kopytkami i kiszoną kapustą .
Ciekawostka kulinarna
W polskiej kuchni kminek to z pewnością przyprawa, która nie tylko doskonale podkreśla smak mięs, ale też wspomaga trawienie. Idealnie sprawdza się przy cięższych, mięsnych potrawach. Dodatek majeranku z kolei nadaje całości subtelny, ziołowy aromat to klasyczne połączenie, które sprawdza się od pokoleń.
Podsumowanie
Pieczeń wieprzowa z kminkiem po polsku to bez wątpienia prosty, a jednocześnie elegancki pomysł na obiad, który łączy tradycję i smak. Przygotowanie nie jest skomplikowane obsmażenie, pieczenie z cebulą i bulionem, odrobina cierpliwości i gotowe! Efekt? Soczysta, aromatyczna pieczeń, która zachwyca domowników i gości. Świetnie komponuje się z kopytkami, ziemniakami czy surówką z kiszonej kapusty dokładnie tak, jak w Twoim stylu bloga.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

