Składniki
- 2 kg. karczku wieprzowego b/k
- 15 obranych ząbków czosnku
- ok.450g. boczku wędzonego gotowanego pokrojonego w cienkie plasterki
MARYNATA: - 1 szklanka oleju
- sok z jednej cytryny
- 150g. odmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskiego zmiażdżonego
- 2 łyżeczki papryki pikantnej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania
W mięsie nacinamy nożem otworki do których wciskamy czosnek. Składniki marynaty mieszamy w misce,wkładamy do niej mięso, obtaczamy w marynacie, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godzinki. Na blacie stołu rozkładamy ciasno boczek. Owijamy nim mięso ( można w tym czasie jeszcze ocierać mięso marynatą ). Następnie owijamy mięso folią aluminiową ( ciasno tzw.cukierek ), wkładamy na blachę podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni co jakiś czas sprawdzając i podlewając wodą. Na pół godziny przed końcem pieczenia odwijamy z foli zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, aby mięsko nabrało koloru. Sprawdzamy czy jest miękkie. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze pieczeń,aby mogła odpocząć. Porcjujemy, nakładamy na talerz i polewamy sosem który zrobił się podczas pieczenia. Super smakuje. Polecam pieczeń z kluskami śląskimi,lub z ziemniakami tłuczonymi. SMACZNEGO.