Przepis
Składniki
- 1,5 litra wody
- 250 g młodych ziemniaków
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 1 mały pęczek botwinki z buraczkami
- 1 mała cukinia do 300g
- 1 marchewka ok 100g
- 1 pietruszka do 100g
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- ew. oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.