Ciasta i ciastkaSłodkości
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną i szybką w wykonaniu tartą rustykalną. Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujecie foremki, wystarczy papier do pieczenia. Środek tarty wypełniłem truskawkami i rabarbarem. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Więc moją tarte można nazwać tartą owocowo-warzywną 🙂 Jest pyszna, musicie powtórzyć ten przepis w domu. Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem, przepis poniżej.
RUSTYKALNA TARTA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
FARSZ:
- 150 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 40 g cukru np. białego
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki i posyp go 30 g cukru, następnie wymieszaj. Odstaw.
Krok 2:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka do wałkowania lub rąk z ciasta uformuj okrąg na papierze do pieczenia.
Krok 3:
Z rabarbaru zlej sok, truskawki przekrój na pół lub np. na 4 części (małe na pół, duże na 4). Owoce ułóż na środek kruchego ciasta tak żeby z każdej strony zostało około 8 cm ciasta do zawinięcia.
Krok 4:
Pozostawione brzegi ciasta zawiń do środka, mogą na siebie nachodzić. Na koniec przygotowane ciasto posyp pozostałym cukrem i włóż do piekarnika, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić. Na pewno owoce puszczą soki, więc bokami mogą wyciekać.
Ciasto najlepiej smakuje podane od razu po upieczeniu z dodatkiem lodów, np. śmietankowych.
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<