X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną i szybką w wykonaniu tartą rustykalną. Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujecie foremki, wystarczy papier do pieczenia. Środek tarty wypełniłem truskawkami i rabarbarem. A wiecie, że rabarbar to warzywo? Więc moją tarte można nazwać tartą owocowo-warzywną 🙂 Jest pyszna, musicie powtórzyć ten przepis w domu. Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem, przepis poniżej. 

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Farsz:
  • 150 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 40 g cukru np. białego

Przygotowanie:

Krok 1:

Rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki i posyp go 30 g cukru, następnie wymieszaj. Odstaw. 

Krok 2:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka do wałkowania lub rąk z ciasta uformuj okrąg na papierze do pieczenia. 

Krok 3:

Z rabarbaru zlej sok, truskawki przekrój na pół lub np. na 4 części (małe na pół, duże na 4). Owoce ułóż na środek kruchego ciasta tak żeby z każdej strony zostało około 8 cm ciasta do zawinięcia. 

Krok 4:

Pozostawione brzegi ciasta zawiń do środka, mogą na siebie nachodzić. Na koniec przygotowane ciasto posyp pozostałym cukrem i włóż do piekarnika, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić. Na pewno owoce puszczą soki, więc bokami mogą wyciekać. 

Ciasto najlepiej smakuje podane od razu po upieczeniu z dodatkiem lodów, np. śmietankowych. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również