Potrawy z grilla
Stek z karkówki z grilla – najlepszy przepis
Dzisiaj mam dla Was kapitalny przepis na stek z karkówki z grilla. Pewnie każdy ma swoją sprawdzoną recepturę, ale zachęcam do przeczytania poniższego wpisu i wypróbowania mojej bajecznej marynaty. Ponadto specjalnie dla Was przygotowałem garść porad i patentów. W bonusie dorzucam przepis na sałatkę w stylu greckim z ogórkiem małosolnym i grillowaną papryką. Zapraszam do lektury.
Karkówka z grilla – najlepszy przepis
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 łyżki sosu słodkiego chili
- 2 łyżki musztardy miodowej lub np. sarepskiej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki szczypioru
- pół łyżeczki soli
Sałatka w greckim stylu:
- 2 pomidory
- 3 ogórki małosolne
- 1 mała cebula czerwona
- 2 kawałki papryki grillowanej
- pół kostki sera feta np. owczego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sok z połowy z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Podczas wyboru mięsa na stek z karkówki z grilla kieruj się jego pochodzeniem, wybierz wieprzowinę od polskiego hodowcy. Mięso powinno mieć ciemno różowy kolor. Ważne aby przerosty z tłuszczyku były białego koloru, mięso nie powinno naciekać płynem. Zapach świeży, bez nieprzyjemnych nut. Struktura powinna być dość luźna, nie zbita.
Krok 2:
Karkówkę pokrój w grube 2,5 cm plastry. Następnie mięso przełóż do miski. Dodaj składniki marynaty: olej roślinny, sos słodki chili, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę posiekany szczypior oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
Krok 3:
Karkówkę na godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij z lodówki. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej. Następnie grilluj po średnio rozgrzanym ruszcie przez 10-12 minut, obracając kilka razy. Ja ze względu na pogodę wybrałem moją ulubioną patelnie ze wzorem BBQ. Dzięki niej mogę poczuć aromat grilla w moim domu niezależnie od pogody.
Sałatka w greckim stylu
Następnie przygotuj sałatkę w greckim stylu. Pomidory pokrój w cząstki, ogórki małosolne w plastry, cebulę w piórka, paprykę grillowaną w kostkę. Warzywa oprósz delikatnie solą i pieprzem. Całość posyp pokruszoną fetą oraz oregano. Na koniec sałatkę skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Witam, co można dać zamiast sosu słodkiego chili?
Tak