X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grilla

Stek z karkówki z grilla – najlepszy przepis

Dzisiaj mam dla Was kapitalny przepis na stek z karkówki z grilla. Pewnie każdy ma swoją sprawdzoną recepturę, ale zachęcam do przeczytania poniższego wpisu i wypróbowania mojej bajecznej marynaty. Ponadto specjalnie dla Was przygotowałem garść porad i patentów. W bonusie dorzucam przepis na sałatkę w stylu greckim z ogórkiem małosolnym i grillowaną papryką. Zapraszam do lektury.

Karkówka z grilla – najlepszy przepis

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 łyżki sosu słodkiego chili
  • 2 łyżki musztardy miodowej lub np. sarepskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki szczypioru
  • pół łyżeczki soli
Sałatka w greckim stylu:
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 kawałki papryki grillowanej
  • pół kostki sera feta np. owczego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sok z połowy z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Podczas wyboru mięsa na stek z karkówki z grilla kieruj się jego pochodzeniem, wybierz wieprzowinę od polskiego hodowcy. Mięso powinno mieć ciemno różowy kolor. Ważne aby przerosty z tłuszczyku były białego koloru, mięso nie powinno naciekać płynem. Zapach świeży, bez nieprzyjemnych nut. Struktura powinna być dość luźna, nie zbita.

Krok 2:

Karkówkę pokrój w grube 2,5 cm plastry. Następnie mięso przełóż do miski. Dodaj składniki marynaty: olej roślinny, sos słodki chili, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę posiekany szczypior oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

Krok 3:

Karkówkę na godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij z lodówki. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej. Następnie grilluj po średnio rozgrzanym ruszcie przez 10-12 minut, obracając kilka razy. Ja ze względu na pogodę wybrałem moją ulubioną patelnie ze wzorem BBQ. Dzięki niej mogę poczuć aromat grilla w moim domu niezależnie od pogody.

Sałatka w greckim stylu 

Następnie przygotuj sałatkę w greckim stylu. Pomidory pokrój w cząstki, ogórki małosolne w plastry, cebulę w piórka, paprykę grillowaną w kostkę. Warzywa oprósz delikatnie solą i pieprzem. Całość posyp pokruszoną fetą oraz oregano. Na koniec sałatkę skrop oliwą i sokiem z cytryny.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również