Przepis
Przekąski na ciepłoWieprzowina
Rolada serowa z mięsem mielonym
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 50 g suszonych podgrzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 6 jajek
- 300 g utartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Utarty ser wymieszaj w misce z 5 jajkami i majonezem. Całość wyłóż na na papier do pieczenia. Powinno mieć kształt prostokąta. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 190 ° C. Grzyby namocz w wodzie. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Po 3 minutach dodaj czosnek i grzyby posiekane w grube plastry. Smaż jeszcze 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Łopatkę zmiel z cebulą czosnkiem i grzybami i odciśniętą bułką. Całość wymieszaj jajko i dopraw solą i pieprzem. Wyjmij omlet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie nałóż wałek z mięsa na omlet i zwiń roladę. Tak zawinięta pieczeń wstawiamy na 45 minut do 190° C.