Przychodzę dzisiaj do Was z przepyszną naleśnikową propozycją. Naleśniki a la Gundel to fantastyczne placki z jeszcze lepszym nadzieniem. Aromatyczne, orzechowe z lekką nutką skórki pomarańczowej i cynamonu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, z pewnością zostanie z Wami na dłużej.
Naleśniki a la Gundel
Składniki:
- 500 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 ml śmietanki 18%
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krok 1:
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.
Krok 2:
Do rondelka wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu. Dodaj zmielone orzechy włoskie, cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane rodzynki, kakao oraz miód. Całość wymieszaj. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.
Krok 3:
Z mleka, rozpuszczonego masła, jajek, mąki i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na koniec . Patelnie posmaruj olejem, następnie smaż naleśniki z obu stron.
Krok 4:
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, następnie złóż je w trójkąt lub rulon, smaż z obu stron na rumiano. Na koniec polej czekoladą lub sosem czekoladowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
A co z tym miodem lub rumem? W przepisie nie ma ani słowa na ten temat.
W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.