X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Naleśniki a la Gundel

Przychodzę dzisiaj do Was z przepyszną naleśnikową propozycją. Naleśniki a la Gundel to fantastyczne placki z jeszcze lepszym nadzieniem. Aromatyczne, orzechowe z lekką nutką skórki pomarańczowej i cynamonu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, z pewnością zostanie z Wami na dłużej. 

Naleśniki a la Gundel

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia np. rzepakowy
Nadzienie:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 ml rumu lub miodu pitnego
  • 3 łyżki rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1:

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.

Krok 2:

W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.

Krok 3:

Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Na koniec miksowania dodaj do niego łyżkę oleju. Patelnie posmaruj olejem, następnie smaż naleśniki z obu stron.

Krok 4:

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, następnie złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Na koniec polej czekoladą lub sosem czekoladowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    • W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.

Sprawdź również