Dania głównePlacki i naleśniki
Naleśniki a la Gundel
Przychodzę dzisiaj do Was z przepyszną naleśnikową propozycją. Naleśniki a la Gundel to fantastyczne placki z jeszcze lepszym nadzieniem. Aromatyczne, orzechowe z lekką nutką skórki pomarańczowej i cynamonu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, z pewnością zostanie z Wami na dłużej.
Naleśniki a la Gundel
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia np. rzepakowy
Nadzienie:
- 200 g orzechów włoskich
- 100 ml rumu lub miodu pitnego
- 3 łyżki rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1:
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.
Krok 2:
W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.
Krok 3:
Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Na koniec miksowania dodaj do niego łyżkę oleju. Patelnie posmaruj olejem, następnie smaż naleśniki z obu stron.
Krok 4:
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, następnie złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Na koniec polej czekoladą lub sosem czekoladowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
A co z tym miodem lub rumem? W przepisie nie ma ani słowa na ten temat.
W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.