X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Naleśniki a la Gundel

Przychodzę dzisiaj do Was z przepyszną naleśnikową propozycją. Naleśniki a la Gundel to fantastyczne placki z jeszcze lepszym nadzieniem. Aromatyczne, orzechowe z lekką nutką skórki pomarańczowej i cynamonu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, z pewnością zostanie z Wami na dłużej. 

Naleśniki a la Gundel

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła 
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Krok 1:

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.

Krok 2:

Do rondelka wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu. Dodaj zmielone orzechy włoskie, cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane rodzynki, kakao oraz miód. Całość wymieszaj. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.

Krok 3:

Z mleka, rozpuszczonego masła, jajek, mąki i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na koniec . Patelnie posmaruj olejem, następnie smaż naleśniki z obu stron.

Krok 4:

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, następnie złóż je w trójkąt lub rulon, smaż z obu stron na rumiano. Na koniec polej czekoladą lub sosem czekoladowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    • W rondelku rozgrzej śmietanę (100 ml), dodaj rodzynki (3 łyżki), następnie wszystkie pozostałe składniki nadzienia: orzechy włoskie (200 g), rum lub miód pitny (100 ml), skórka otarta z 2 pomarańczy, cukier (2 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw, aby ostygła.

Sprawdź również