X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Naleśniki a la Gundel

Składniki

-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-100 ml wody gazowanej
-szczypta soli
-olej do smażenia
Nadzienie:
-200 g orzechów włoskich
-100 ml rumu lub miodu pitnego
-3 łyżki rodzynek
-skórka otarta z 2 pomarańczy
-100 ml śmietany 30 %
-2 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj do niego łyżkę oleju. Patelnie posmaruj olejem, smaż naleśniki z obu stron. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Podawaj polane czekoladą lub sosem czekoladowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również