Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Piernik wykwintny Macieja Kuronia
Piernik to bez wątpienia ciasto, które kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Nie wiem jak u Was, ale my piernik pieczemy tylko raz w roku właśnie z okazji świąt. Mam wrażenie, że dzięki temu smakuje wyjątkowo. Bez wątpienia przepisów na pierniki jest mnóstwo, ja dzisiaj przychodzę do Was z przepisem mojego taty na piernik wykwintny.
Piernik wykwintny Macieja Kuronia
Składniki:
- 700 g mąki (ok. 4 szklanki)
- 1 kg miodu np. lipowego
- 5 jajek
- 50 g sody
- 1 łyżka przypraw do pierników
- bakalie: np. smażona skórka pomarańczowa, migdały
Przygotowanie:
Krok 1:
Miód podgrzej w rondelku, aż do zrumienienia. Przelej go do kamiennej miski i ucieraj dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodaj do niego po jednym żółtku, stale ucierając, następnie wsyp mąkę, sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy.
Krok 2:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż sztywną pianę ubitą z białek i mieszaj ja delikatnie z ciastem.
Krok 3:
Formę natrzyj tłuszczem np. masłem i posyp mąką, następnie wlej do niej ciasto. Ciasto w formie włóż do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180°.
Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.