X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Piernik wykwintny Macieja Kuronia

Piernik to bez wątpienia ciasto, które kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Nie wiem jak u Was, ale my piernik pieczemy tylko raz w roku właśnie z okazji świąt. Mam wrażenie, że dzięki temu smakuje wyjątkowo. Bez wątpienia przepisów na pierniki jest mnóstwo, ja dzisiaj przychodzę do Was z przepisem mojego taty na piernik wykwintny. 

Piernik wykwintny Macieja Kuronia

Składniki:

  • 700 g mąki (ok. 4 szklanki)
  • 1 kg miodu np. lipowego
  • 5 jajek
  • 50 g sody
  • 1 łyżka przypraw do pierników
  • bakalie: np. smażona skórka pomarańczowa, migdały

Przygotowanie:

Krok 1:

Miód podgrzej w rondelku, aż do zrumienienia. Przelej go do kamiennej miski i ucieraj dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodaj do niego po jednym żółtku, stale ucierając, następnie wsyp mąkę, sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy.

Krok 2:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż sztywną pianę ubitą z białek i mieszaj ja delikatnie z ciastem.

Krok 3:

Formę natrzyj tłuszczem np. masłem i posyp mąką, następnie wlej do niej ciasto. Ciasto w formie włóż do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180°.

Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również