Dania główneWieprzowina
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku.
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku
Pulpety, klopsy, tiftele nazwy różne, ale zawsze oznaczające to samą potrawę. Można je spotkać podane z rozmaitymi sosami na całym świecie. Klasyczne włoskie z sosem pomidorowym i bazylią, szwedzkie z sosem żurawinowym itp. Ja dzisiaj postawiłem na pulpety z sosem musztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych 🙂
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy np. stołowej (ja użyłem Roleskiego)
- 1 łyżeczka majonezu
- duża szczypta suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz czarny
Sos:
- 800 ml wody lub lekkiego wywaru mięsnego lub np. warzywnego
- 4-5 łyżek musztardy np. stołowej (ja użyłem musztardy Roleskiego)
- 100 ml śmietanki 30% UHT
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze do mięsa dodaj jajko, musztardę, majonez, oregano, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Następnie masę na pulpety dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną.
Krok 2:
Po drugie w garnku zagotuj wodę lub wywar. Następnie pulpety gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie dodaj musztardę stołową, jeśli smak będzie dla Ciebie za mało intensywny dodaj jeszcze jedną łyżkę musztardy.
Krok 3:
Wlej śmietankę 30%, następnie doprowadź do lekkiego wrzenia. 2 łyżki mąki rozmieszaj z małą ilością zimnej wody (80 ml), następnie wlej do sosu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem.
Idealny smak
Jak widzicie przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowane. Jako dodatki do tego dania sugeruję ziemniaki pieczone lub puree oraz surówkę z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną. W taki sam sposób możecie przygotować pulpety z innego mięsa, stosując te same ilości składników.
Jeśli chodzi o sos to istotny jest rodzaj musztardy. Ja skorzystałem z musztardy stołowej BIO od Roleskiego, ma ona idealny smak oraz ładny żółty kolor. Dodatkowo nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów, glutenu oraz jest produktem ekologicznym.
Pulpety wieprzowe polecam na szybki rodzinny obiad. Zapewniam również, że będą smakować wszystkim niezależnie od wieku i płci 😉 W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do dyspozycji.
Inne pomysły na rodzinny obiad znajdziecie TUTAJ.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
To jest najlepszy przepis ever… u mnie znajomi zachwyceni smakiem do tego stopnia, że sami też robią. Nawet tadki niejadki wsuwają. Dziękuję
Szukałam dzisiaj pomysłu na szybki obiad, pomyślałam, że może jakieś pulpety zrobię…i trafiłam na ten przepis! PYSZNOŚCI Wszyscy zjedli ze smakiem!
Agnieszka,
Cieszy mnie to niezwykle 🙂
Pozdrawiam
Moje pulpety zawsze wychodzą twarde pomimo że daje bardzo mało bulki tartej 🙁 ma Pan jakiś pomysł czemu tak jest? Marzą mi się takie miekkie rozpływające się pulpety.
Robisz z tego przepisu i pomimo tego są twarde???
Właśnie się robi obiadzik 😉 A ta surówka to tylko sama śmietanka czy jakoś doprawiona?
Pozdrawiam
Kwaśna śmietana 18%, trochę soku z cytryny, sól, pieprz, koperek, ewentualnie trochę cukru.
Zaglądam systematycznie 😉
Przepyszny, prosty przepis na szybki obiad, dziś zrobiłam ,palce lizać .Dziękuję za inspiracje
Aga, cieszę się, że Ci smakowało! Zaglądaj do nas po więcej ciekawych przepisów! 🙂