Dania główneWołowina, Cielęcina
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką to bez wątpienia pomysł na przepyszny obiad z mięsem w roli głównej. To danie z pewnością doskonale syci po całym dniu pracy lub aktywności fizycznej. Nawet jeżeli wołowina wydaje ci się być trudna w przygotowaniu to bez wątpienia, z tym przepisem nie sprawi ci żadnych kłopotów. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę „krok po kroku” na ten pyszny gulasz wołowy z papryką, który jest jednym z moich ulubionych dań.
Gulasz wołowy z papryką – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz np. z udźca
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskie
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 papryki np. żółta i czerwona
- 3-4 łyżki sosu paprykowego, ja sięgam po Roleskiego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Mięso pokrój w 3 cm kostkę, ważne jest aby elementy nie były za małe. Wołowinę oprósz solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podlej wołowinę bulionem, niewątpliwie najlepszy będzie wołowy, ale drobiowy lub warzywny również się sprawdzi. Mięso duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Krok 2:
Następnie dodaj paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Ważnym aspektem jest aspekt wizualny, dlatego użyłem papryki kolorowej. Całość duś pod przykryciem dodatkowe pół godziny, dzięki temu mięso będzie miękkie.
Krok 3:
Po tym czasie dodałem sos paprykowy, który jeszcze bardziej wyciągnął z gulaszu intensywny smak mięsa i papryki. Na koniec doprawiłem solą i pieprzem oraz zagęściłem gulasz zasmażką z mąki i masła. Istotne aby mąkę najpierw zrumienić na suchej patelni, potem dodać masło i połączyć z gulaszem.
Tak przygotowany gulasz wołowy najlepiej będzie smakował z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniaczkami. Taka potrawa będzie również bardzo smaczna podana z kluskami śląskimi. Jako dodatek do dania można podać ogórki kiszone lub zasmażane buraczki.
—>TUTAJ<— znajdziecie pomysły na inne dania z wołowiną.
Gulasz wołowy to jedno z moich ulubionych dań, muszę przygotować w weekend!
To daj znać jak Ci smakował 🙂 Ja jestem fanem wołowiny.
Z całego serca uwielbiam ten przepis. Gulasz pyszny i ja się rozpływam- kocham dobre jedzenie. Dziękuję i pozdrawiam ciepło
W opisie wkradł się błąd, na samym końcu pisze Pan, że to gulasz wieprzowy
Napisałem tam że taki gulasz można zrobić z szynki lub łopatki wieprzowej