X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz wołowy z papryką to bez wątpienia pomysł na przepyszny obiad z mięsem w roli głównej. To danie z pewnością doskonale syci po całym dniu pracy lub aktywności fizycznej. Nawet jeżeli wołowina wydaje ci się być trudna w przygotowaniu to bez wątpienia, z tym przepisem nie sprawi ci żadnych kłopotów. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę „krok po kroku” na ten pyszny gulasz wołowy z papryką, który jest jednym z moich ulubionych dań.

Gulasz wołowy z papryką – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz np. z udźca
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskie
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 papryki np. żółta i czerwona
  • 3-4 łyżki sosu paprykowego, ja sięgam po Roleskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Mięso pokrój w 3 cm kostkę, ważne jest aby elementy nie były za małe. Wołowinę oprósz solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podlej wołowinę bulionem, niewątpliwie najlepszy będzie wołowy, ale drobiowy lub warzywny również się sprawdzi. Mięso duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Krok 2:

Następnie dodaj paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Ważnym aspektem jest aspekt wizualny, dlatego użyłem papryki kolorowej. Całość duś pod przykryciem dodatkowe pół godziny, dzięki temu mięso będzie miękkie.

Krok 3:

Po tym czasie dodałem sos paprykowy, który jeszcze bardziej wyciągnął z gulaszu intensywny smak mięsa i papryki. Na koniec doprawiłem solą i pieprzem oraz zagęściłem gulasz zasmażką z mąki i masła. Istotne aby mąkę najpierw zrumienić na suchej patelni, potem dodać masło i połączyć z gulaszem.

Tak przygotowany gulasz wołowy najlepiej będzie smakował z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniaczkami. Taka potrawa będzie również bardzo smaczna podana z kluskami śląskimi. Jako dodatek do dania można podać ogórki kiszone lub zasmażane buraczki.



—>TUTAJ<— znajdziecie pomysły na inne dania z wołowiną.


Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Gulasz wołowy to jedno z moich ulubionych dań, muszę przygotować w weekend!

  2. Z całego serca uwielbiam ten przepis. Gulasz pyszny i ja się rozpływam- kocham dobre jedzenie. Dziękuję i pozdrawiam ciepło

  3. W opisie wkradł się błąd, na samym końcu pisze Pan, że to gulasz wieprzowy

Sprawdź również