Babeczki
Bardzo wysokie babeczki kefirowe z borówkami
Babeczki kefirowe zawsze wychodzą cudownie wilgotne w środku. Możesz je przygotować z borówkami tak jak ja, lub z innymi drobnymi owocami: jagodami, malinami czy porzeczkami. Z pewnością bedą tak samo smaczne! Perfekcyjnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju pikniki i grille. Wszystkie dzieci je uwielbiają.
Babeczki kefirowe z borówkami
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 3 jajka
- 160 g cukru (1 szklanka) np. trzcinowego
- 100 g oleju roślinnego
- 300 g kefiru
- 550 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnych owoców np. borówek
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Babeczki kefirowe z borówkami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 180°C – grzanie „góra-dół”.
Krok 2:
Za pomocą miksera ubij jajka (3 szt) z cukrem (160g) na bardzo puszystą masę. Do ubitej masy dodaj olej (100g), kefir (300g) i ponownie mocno miksuj. Pamiętaj, aby babeczki pięknie wyrosły ciasto musi być mono ubite!
Krok 3:
Następnie cały czas mieszając do masy dosypuj mąkę pszenną (2,5 szklanki), wymieszaną z proszkiem do pieczenia (3 łyżeczki) i szczyptą soli.
Krok 4:
Masę nakładaj za pomocą łyżki do 2/3 wysokości papierowych lub silikonowych papilotek.
Krok 5:
Borówki (200g) umyj i dobrze osusz, równomiernie rozłóż na powierzchni babeczek. Na koniec babeczki piecz około 30 minut w 180°C do „suchego patyczka” Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia i posyp cukrem pudrem.
Babeczki kefirowe z borówkami
Więcej pysznych, propozycji np. na ciasta i desery znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Coś mi się nie zgadza q przepisie 550g mąki?? Coś dużo??
Wszystko się zgadza.