Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200g szynki
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por
- pół cukinii
- pół papryki czerwonej
- 200ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 suszone pomidory
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plasterki i obgotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty. Wyłóż na sito i poczekaj aż odparują. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dno wyłóż połowę przestudzonych ziemniaków.
Na patelni rozgrzej olej. Szynkę, cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż na patelni aż składniki zrobią się rumiane, po czym wrzuć na warstwę ułożonych wcześniej ziemniaków.
Dodaje pociętego w plasterki pora, cukinię i paprykę.
W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, u mnie tymianek, pieprz ziołowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paski.
Ułóż następną warstwę ziemniaków, zalej śmietaną z jajkiem i ziołami, na wierzch ułóż starty ser.
Zapiekaj w 170°C przez 50-60 minut.
Zapiekanka najlepiej kroi się przestudzona.