Dania główneMakaronWalentynki
Makaron tagliatelle z krewetkami i pesto
Przed Wami kolejny przepis, który wszyscy kochamy. Makaron tagliatelle z krewetkami i pesto, czyli nasze ulubione połączenie krewetek, makaronu Tagliatelle oraz sosu Pesto alla Genovese. Danie wyjątkowe i uniwersalne zarazem, ponieważ świetnie sprawdza się jako szybki obiad lub propozycja na romantyczną kolację. Od ciebie zależy, w jakich okolicznościach sięgniesz po ten przepis.
MAKARON TAGLIATELLE Z KREWETKAMI I PESTO
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g krewetek
- 2 łyżki kaparów bez zalewy
- 4 łyżki pesto z bazylii
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- 250 g makaronu tagliatelle
Makaron tagliatelle z krewetkami i pesto
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj czosnek pokojony w płatki. Smaż 2 minuty. Po tym czasie dodaj krewetki, smaż kolejnych kilka minut.
Krewetki mogą być mrożone lub świeże.
Krok 2:
Następnie dodaj pesto genovese oraz kapary, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3:
Makaron dodaj do sosu wraz z wodą z gotowania makaronu (100 ml), wymieszaj.
Potrawę podawaj z pomidorkami koktajlowymi oraz liśćmi bazylii.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Będzie mi również miło jeśli po przygotowaniu dania zostawisz kilka słów swojej opinii, która jest dla mnie bardzo ważna. Możesz również w komentarzu polecić innym moje danie jeśli przypadło Ci do gustu!
Pozdrawiam i życzę smacznego!