Przepis
Składniki
- 1 łyżka masła
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 700 g mrożonych grzybów leśnych np. podgrzybek, borowik
- 900 ml wywaru warzywnego
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 mała marchew, pokrojona w drobną kostkę
- 30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę
- 30 g pietruszki, pokrojonej w drobną kostkę
- 3 ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
- Sól, pieprz
- 150 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby, smaż 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wlej wywar, dodaj rozmaryn i warzywa, gotuj 15 minut. Zmiksuj na gładki krem z dodatkiem śmietany. Dopraw solą i pieprzem.