X

Czego szukasz?

Przepis
KaszaPotrawy wegetariańskie

Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami to moja odpowiedź na włoskie risotto, danie szczególnie popularne w północnej części półwyspu apeninskiego. W zasadzie to risotto zyskało zwolenników na całym świecie. Moja wersja tego dania oparta jest, jak sama nazwa wskazuje na kaszy. Najlepiej do tego celu nadaje się pęczak, ponieważ idealnie zachowuje kształt, chłonie smak bulionu i nie rozgotowuję się. Polecam wypróbować to danie, zwłaszcza przygotowane ze świeżych leśnych grzybów. 

KASZOTTO  Z GRZYBAMI

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych np. borowików
  • 120 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g masła (1 solidna łyżka)
  • 20 g oliwy truflowej
  • 250 g kaszy pęczak
  • 600 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3-4 łyżki startego polskiego dojrzewającego sera np. bursztyn
  • 50 g śmietanki 30% np. UHT
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji

Kaszotto z grzybami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby oczyść za pomocą wilgotnej szmatki lub pędzelka. Myte pod bieżącą wodą chłoną jej nadmiar. Następnie grzyby pokrój na mniejsze kawałki. 

Krok 2:

Na maśle z oliwą truflową zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż jeszcze chwilę. Dodaj grzyby smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie wsyp pęczak, duś na małym ogniu aż stanie się lekko transparenty.

Krok 3:

Następnie wlej pierwszą porcję bulionu około 200 ml. Gotuj 6 minut, aż kasza wchłonie płyn. Dodaj drugą porcję bulionu 200 ml. Gotuj kolejne 6 minut, aż kasza wchłonie nadmiar bulionu. Wlej ostatnią porcję bulionu warzywnego gotuj 2-3 minuty aż kaszotto z grzybami zacznie gęstnieć. Na tym etapie dodaj starty ser (2 łyżki), śmietankę (50 g) i świeżo zmielony pieprz (1/3 łyżeczki). Podgrzewaj jeszcze minutę, ważne aby danie było jeszcze płynne, kremowe.

Krok 4:

Całość dopraw solą do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, posypane serem.

Na koniec pamiętajcie, nie wahajcie się pytać.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.

Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również