Potrawy wegetariańskieZupy
Rozgrzewająca zupa dhal
Rozgrzewająca zupa dhal to danie, które czasem znika z moich radarów. Jednak kiedy sobie o niej przypomnę to nie mogę uwierzyć, że tak rzadko ją robię. Zwłaszcza, że właśnie rozpoczyna się kalendarzowa jesień, czyli okres w którym królują wszelakie zupy. Warto nadmienić, że dhal jest polewką w 100% wegańska, więc smaczna jest i zdrowa. Pyszna bez dwóch zdań.
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA DHAL
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości korka od wina
- 1 średnia cebula (120 g)
- 3 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 200 g czerwonej soczewicy
- 500 g wody
- 500 g passaty pomidorowej
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Rozgrzewająca zupa dhal
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Czosnek, imbir i cebulę obierz ze skórki. Imbir oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Do wyżej wymienionych składników dodaj olej roślinny. Następnie rozdrobnij na puree za pomocą blendera.
Krok 2:
Rozgrzej naczynie (rondel lub garnek), w którym przygotujesz zupę. Dodaj wcześniej przygotowaną „papkę”. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, mieszając cały czas. Następnie dodaj przyprawy: kmin (1 łyżeczka), kolendra (1 łyżeczka), kurkuma (1 łyżeczka) i chili (½ łyżeczki). Smaż dodatkową minutę mieszając stale.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj sól, czerwoną soczewicę i wodę. Gotuj 10-12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i mleczko kokosowe z pewnością najlepsze jest to pełnotłuste. Gotuj dodatkowe 10-12 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa.
Rozgrzewający dhal podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Na zakończenie rad kilka:
- Pamiętaj, że jeżeli nie jesteś miłośnikiem grudkowatej struktury zupę możesz zblendować na gładko za pomocą blendera.
- Aby wzmocnić kokosowy aromat zamiast oleju roślinnego warto sięgnąć po olej kokosowy.
- Osoby, które kochają ostre tak jak ja dodają ekstra porcję chili.
- Dhal wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżego szpinaku lub jarmużu.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!
Pycha!