Przepisy Thermomix
Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty
Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty to improwizowany sos, który przygotowałem pewnego majowego weekendu. Jak często bywa z kulinarnymi improwizacjami wyszło obłędnie. Dlatego postanowiłem spisać składniki i podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem. Warto zwrócić uwagę na dressing z pieczonej papryki, wygląda i smakuje obłędnie 🙂 Nadaje się do sałatek lub do dań na ciepło np: makaronów, zapiekanek lub pieczonych warzyw. Porcja jest dość duża, ale śmiało można ją przełożyć do słoików i na bieżąco zużywać lub np. zapasteryzować.
Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty
Składniki:
- 150 g pieczonej, smażonej lub np. grillowanej papryki bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżki pesto
- 35 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 200 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do naczynia miksującego włóż paprykę, czosnek, posiekaną bazylię, pesto, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz.
Krok 2:
Miksuj 30s./obr.9 stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Do przygotowania tego sosu można samemu upiec, usmażyć lub opiec paprykę na grillu. Możesz też skorzystać z gotowej papryki, którą można kupić w sklepie. Ważne, żeby nie była to papryka konserwowa, tylko w zalewie bez skóry.
Pesto może być klasyczne zielone (genovese) lub czerwone.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
PS. —>TUTAJ<— znajdziesz inne moje przepisy na THERMOMIX