X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty

Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty to improwizowany sos, który przygotowałem pewnego majowego weekendu. Jak często bywa z kulinarnymi improwizacjami wyszło obłędnie. Dlatego postanowiłem spisać składniki i podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem. Warto zwrócić uwagę na dressing z pieczonej papryki, wygląda i smakuje obłędnie 🙂 Nadaje się do sałatek lub do dań na ciepło np: makaronów, zapiekanek lub pieczonych warzyw. Porcja jest dość duża, ale śmiało można ją przełożyć do słoików i na bieżąco zużywać lub np. zapasteryzować.

Najlepszy dressing z pieczonej papryki do sałaty

Składniki:

  • 150 g pieczonej, smażonej lub np. grillowanej papryki bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki pesto
  • 35 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 200 g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do naczynia miksującego włóż paprykę, czosnek, posiekaną bazylię, pesto, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz.

Krok 2:

Miksuj 30s./obr.9 stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.

Do przygotowania tego sosu można samemu upiec, usmażyć lub opiec paprykę na grillu. Możesz też skorzystać z gotowej papryki, którą można kupić w sklepie. Ważne, żeby nie była to papryka konserwowa, tylko w zalewie bez skóry.

Pesto może być klasyczne zielone (genovese) lub czerwone.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

PS. —>TUTAJ<— znajdziesz inne moje przepisy na THERMOMIX

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również