X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki

Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki to przekąskowa improwizacja, którą przygotowałem pewnego majowego weekendu. Jak często bywa z kulinarnymi improwizacjami wyszło obłędnie. Dlatego postanowiłem spisać składniki i podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem. Warto zwrócić uwagę na dressing z pieczonej papryki, bez wątpienia wygląda i smakuje obłędnie 🙂

Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki

Składniki dla 4-5 osób:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (125 g)
  • mała sałata masłowa
  • 10 kawałków suszonego pomidora
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. Prosciutto (80 g)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 jajka na twardo
Sos:
  • 4 kawałki pieczonej papryki lub np. grillowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 liści bazylii
  • 1 łyżka pesto pomidorowego lub np. z bazylii
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Umyte i porwane liście sałaty przełóż do dużej miski lub np. salaterki. Dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Następnie pokrojone w cząstki świeże pomidory. Na wierzch połóż posiekana szynkę dojrzewającą oraz starty parmezan lub inny aromatyczny ser.

Krok 2:

Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeże liście bazylii posiekaj. Pokrojone składniki przełóż do miski, następnie dodaj pesto i ocet jabłkowy. Całość dodając powoli oliwę zblenduj na gładką masę, sos powinien kremową konsystencję. Jeżeli uważasz, że dressing jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem.

Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i grzanką. W maju danie aż prosi się o towarzystwo szparagów 😉

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również