Sałatki
Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki
Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki to przekąskowa improwizacja, którą przygotowałem pewnego majowego weekendu. Jak często bywa z kulinarnymi improwizacjami wyszło obłędnie. Dlatego postanowiłem spisać składniki i podzielić się z Wami tym wspaniałym przepisem. Warto zwrócić uwagę na dressing z pieczonej papryki, bez wątpienia wygląda i smakuje obłędnie 🙂
Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki
Składniki dla 4-5 osób:
- 1 opakowanie mieszanki sałat (125 g)
- mała sałata masłowa
- 10 kawałków suszonego pomidora
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. Prosciutto (80 g)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 jajka na twardo
Sos:
- 4 kawałki pieczonej papryki lub np. grillowanej
- 1 ząbek czosnku
- 10 liści bazylii
- 1 łyżka pesto pomidorowego lub np. z bazylii
- 3-4 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Umyte i porwane liście sałaty przełóż do dużej miski lub np. salaterki. Dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Następnie pokrojone w cząstki świeże pomidory. Na wierzch połóż posiekana szynkę dojrzewającą oraz starty parmezan lub inny aromatyczny ser.
Krok 2:
Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeże liście bazylii posiekaj. Pokrojone składniki przełóż do miski, następnie dodaj pesto i ocet jabłkowy. Całość dodając powoli oliwę zblenduj na gładką masę, sos powinien kremową konsystencję. Jeżeli uważasz, że dressing jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem.
Sałatka z szynką dojrzewającą i sosem z pieczonej papryki najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i grzanką. W maju danie aż prosi się o towarzystwo szparagów 😉
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<