Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Masło ziołowe
Składniki
- 200 g masła
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ew. 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić w plasterki, lub też zamiast w folii, chłodzić masło w małych kokilkach. Podobnie możemy przygotować masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej bazylii, czy majeranku, wtedy nie dodajemy soku z cytryny.