X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWieprzowina

Mój ulubiony smalec

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 duże kwaśne zielone jabłko
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Słoninę kroimy w kostkę albo przepuszczamy przez maszynkę z grubym sitem. Topimy w rondlu, a po 15 minutach dodajemy tak samo posiekany boczek. Kiedy smalec jest wytopiony, a skwarki złociste, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy utarte jabłko, drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek, utarty z odrobiną soli Dokładnie mieszamy i wsypujemy pozostałe przyprawy. Jeszcze raz mieszamy. Rozlewamy warstwami do miseczek, tak żeby skwarki nie opadły na dno.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również