X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWieprzowina

Mój ulubiony smalec

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 duże kwaśne zielone jabłko
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Słoninę kroimy w kostkę albo przepuszczamy przez maszynkę z grubym sitem. Topimy w rondlu, a po 15 minutach dodajemy tak samo posiekany boczek. Kiedy smalec jest wytopiony, a skwarki złociste, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy utarte jabłko, drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek, utarty z odrobiną soli Dokładnie mieszamy i wsypujemy pozostałe przyprawy. Jeszcze raz mieszamy. Rozlewamy warstwami do miseczek, tak żeby skwarki nie opadły na dno.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również