Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoWielkanoc
Polskie pesto
Polskie pesto to nic innego jak pesto z naszej pysznej natki pietruszki. Ja uwielbiam pietruszkę, więc musiałem sprawdzić jak odnajdzie się w roli pesto. I powiem Wam to był strzał w dziesiątkę. Pyszne aromatyczne, świetnie pasujące do pieczywa, makaronu czy też jako dressing do sałatki. Myślę, że w połączeniu z pieczonym łososiem smakowało by bosko! Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
Polskie pesto
Składniki:
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 2 posiekane pęczki pietruszki
- 100 g orzechów laskowych lub np. włoskich
- 100 g startego sera np. Bursztyn
- sok z 1 cytryny
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 4 ciabatty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Pietruszkę posiekaj drobno, następnie ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Krok 2:
Pietruszkę, ser, orzechy włoskie i olej rzepakowy umieść w moździerzu i tłucz na prawie gładką masę, fajnie jak zostaną lekkie grudki. To samo możecie zrobić przy pomocy blendera lub np. malaksera. Używając jednak sprzętu będzie Wam trudniej osiągnąć idealną strukturę, ale na pewno zaoszczędzicie czas.
Krok 3:
Polskie pesto podajemy na podpieczonym pieczywie. Jako sos do makaronu lub np. sałatek. W szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, wytrzyma około 10 dni.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na potrawy wegetariańskie znajdziesz >> TUTAJ <<