X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje bezalkoholowe

Kompot wiśniowy

Składniki

  • 2 kg wiśni (lub czereśni)
  • 1,3 l wody
  • 400 g cukru (w przypadku czereśni ok. 200 g)

Sposób przygotowania

Z owoców usuwamy ogonki, myjemy je osączamy. Następnie każdy owoc nakłuwamy patyczkiem, żeby wiśnie lub czereśnie nie popękały w czasie gotowania. Mamy kilka możliwości przygotowania takiego kompotu. Możemy zagotować wodę z cukrem, następnie włożyć do niej owoce i gotować razem 5 minut pod przykryciem na małym ogniu lub włożyć surowe owoce do słoików i zalać syropem. W jednym i drugim przypadku słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut w temperaturze 90°.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również