Przepis
Słodkości
Koszyczki z ciasta do lodów i sorbetów
Składniki
- 40 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g obranych i zmielonych migdałów
- 60 g masła
- 2 białka
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Migdały mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru. Resztę cukru ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ja z masłem, dosypujemy mąkę, a na samym końcu migdały z cukrem. Delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i nakładamy łyżką masę, tak, żeby otrzymać cienkie placki o średnicy 10 cm. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy 7 minut w temperaturze 220ºC. Jeszcze ciepłe placuszki przekładamy na filiżankę lub kubek odwrócony do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.