X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Krem jogurtowo – cytrynowy

Składniki

  • 1 cytryna lub limonka
  • 50 g cukru pudru
  • 500 ml jogurtu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki liści świeżej mięty

Sposób przygotowania

Miętę płuczemy i osuszamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce, jak również wyciskamy sok. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. W kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy. Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą: jogurt, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz bitą śmietanę. Miętę siekamy. Odkładamy ok. pół szklanki kremu, resztę wstawiamy do lodówki. Do pozostawionego kremu dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz posiekaną miętę. Również odstawiamy do lodówki. Przed podaniem nakładamy do miseczek jasny krem, a na wierzch krem miętowy. Możemy dodatkowo przybrać krem miętą i bitą śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również