Przepis
Słodkości
Krem jogurtowo – cytrynowy
Składniki
- 1 cytryna lub limonka
- 50 g cukru pudru
- 500 ml jogurtu
- 6 łyżeczek żelatyny
- 200 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- pół szklanki liści świeżej mięty
Sposób przygotowania
Miętę płuczemy i osuszamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce, jak również wyciskamy sok. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. W kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy. Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą: jogurt, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz bitą śmietanę. Miętę siekamy. Odkładamy ok. pół szklanki kremu, resztę wstawiamy do lodówki. Do pozostawionego kremu dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz posiekaną miętę. Również odstawiamy do lodówki. Przed podaniem nakładamy do miseczek jasny krem, a na wierzch krem miętowy. Możemy dodatkowo przybrać krem miętą i bitą śmietaną.