Ciasta i ciastkaSłodkości
Kruche rogaliki z czekoladą
Kruche rogaliki z czekoladą to dziecinnie prosta w wykonaniu słodka przekąska. Bogusia przygotowała je razem z pomocą Marysi. Nie dość, że było pysznie, to dziewczyny miały świetną zabawę. Dlatego gorąco polecam zabrać się za rogaliki z najmłodszymi domownikami. I zróbcie podwójną porcję, bo znikają bardzooo szybko 😉
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (ok 2,5 szklanki)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru i jeszcze trochę do posypania
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- 200 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Kruche rogaliki z czekoladą
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć, możesz to zrobić ręcznie lub np. przy użyciu robota planetarnego.
Krok 2:
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Następnie ciasto podziel na trzy równe części.
Krok 3:
Na posypanej mąką stolnicy, każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość ok 3-4 mm tak aby powstało koło. Następnie każdy okrąg podziel na 8 równych „trójkątów”. Na każdy kawałek ciasta nałóż kostkę czekolady. Umieść ją w szerszej części trójkąta.
Krok 4:
Na koniec rogaliki zwiń zaczynając od szerszej strony ku węższej a końce zawijaj do środka. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.
Kruche rogaliki z czekoladą
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<