X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą to dziecinnie prosta w wykonaniu słodka przekąska. Bogusia przygotowała je razem z pomocą Marysi. Nie dość, że było pysznie, to dziewczyny miały świetną zabawę. Dlatego gorąco polecam zabrać się za rogaliki z najmłodszymi domownikami. I zróbcie podwójną porcję, bo znikają bardzooo szybko 😉

KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (ok 2,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru i jeszcze trochę do posypania
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 200 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Kruche rogaliki z czekoladą

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj drobno posiekane masło. Kolejno dodaj, cukier puder, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieć, możesz to zrobić ręcznie lub np. przy użyciu robota planetarnego.

Krok 2:

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Następnie ciasto podziel na trzy równe części.

Krok 3:

Na posypanej mąką stolnicy, każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość ok 3-4 mm tak aby powstało koło. Następnie każdy okrąg podziel na 8 równych „trójkątów”. Na każdy kawałek ciasta nałóż kostkę czekolady. Umieść ją w szerszej części trójkąta. 

Krok 4:

Na koniec rogaliki zwiń zaczynając od szerszej strony ku węższej a końce zawijaj do środka. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut w 190°C.

Kruche rogaliki z czekoladą

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również