Przepis
NapojeNapoje bezalkoholowe
Napar na przeziębienie
Składniki
- 1 łyżka owoców dzikiej róży
- pół jabłka
- 1 łyżeczka suszonych ziół: melisy, liści malin, liści czarnej porzeczki, pokrzywy i czarnego bzu
- 1 łyżeczka miodu
- 200 ml wody
Sposób przygotowania
Jabłko i owoce dzikie róży zalewamy zimną wodą i gotujemy, następnie przecedzamy, wsypujemy do gorącego wywaru zioła, podgrzewamy na małym ogniu, a gdy napar się zagotuje, trzymamy pod przykryciem 10 minut. Odcedzamy i słodzimy miodem. Powinniśmy pamiętać, że wrzątkiem zaparzamy zioła przygotowane jak herbaty ekspresowe - w saszetkach. Natomiast jeżeli korzystamy z suszonych ziół, to zalewamy je najpierw zimną wodą, a następnie wolno podgrzewamy, po zagotowaniu parzymy je pod przykryciem.