X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 15 ziemniaków surowych
  • 4 ziemniaki gotowane
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki 4 szt. ugotować w mundurkach, wystudzić i przemielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, odcisnąć i połączyć z ugotowanymi. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę. Ręce oprószyć mąką i z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie pod przykryciem. Podawać polane tłuszczem z cebulą i posypane koperkiem.Dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również