Przepis
Pierogi i kluski
Pyzy
Składniki
- 15 ziemniaków surowych
- 4 ziemniaki gotowane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki 4 szt. ugotować w mundurkach, wystudzić i przemielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, odcisnąć i połączyć z ugotowanymi. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę. Ręce oprószyć mąką i z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie pod przykryciem. Podawać polane tłuszczem z cebulą i posypane koperkiem.Dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty.