SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka makaronowa z owocami morza
Składniki
- 150 g makaronu sojowego, ryżowego lub spaghetti
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych (dobrze dodać około 100 g obranych małży świeżych lub ze
- słoika w sosie winnym; można dodać 100 g mięsa z krabów, raków lub paluszków krabowych)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 zielona sałata
- natka pietruszki
- 100 ml oliwy
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane: cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy zacznie się na nowo smażyć, dodajemy krewetki i pozostałe świeże owoce morza. Smażymy tak długo, dopóki płyn nie odparuje. Oddzielnie gotujemy makaron (makaron sojowy lub ryżowy wystarczy zalać wrzącą wodą i poczekać, aż zmięknie). Ugotowany makaron dodajemy do owoców morza i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś lubi czosnek, może do potrawy dodać jeszcze 2 ząbki). Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojone w cząstki pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sałatę myjemy, dzielimy na liście i osuszamy. Sałatkę podajemy ułożoną na liściach zielonej sałaty.