X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Nalewka wiśniowa

Składniki

  • 1 l spirytusu
  • 600 ml wody
  • 1 kg czarnych wiśni
  • cukier

Sposób przygotowania

Z dojrzałych wiśni usuwamy ogonki, owoce płuczemy i wsypujemy z małą ilością cukru do butli lub gąsiorka. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus (600 ml) z przegotowaną i ostudzoną wodą. Pamiętajmy, że robiąc nalewkę na owocach, zawsze zalewamy je wódką, a nie samym spirytusem. Zalewamy wiśnie płynem, zakorkowujemy i stawiamy w zacienionym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas nalewkę mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy resztę spirytusu. Wreszcie po 3 miesiącach nalewkę filtrujemy i zlewamy ją do butelek. Zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Wiśnie w gąsiorku zasypujemy cukrem i mieszamy. Po jakimś czasie otrzymujemy syrop, którym możemy posłodzić naszą wytrawną nalewkę albo podawać syrop, jako delikatniejszą i słodszą wersję nalewki dla pań. Prawda jest taka, że nalewka bez cukru się nie karmelizuje. Jeśli ją bardzo posłodzimy, to po dłuższym leżakowaniu nabierze brązowego koloru. W niektórych przepisach zaleca się dodawanie karmelu, na początku procesu robienia nalewki, po to, żeby ją sztucznie postarzyć. Nalewka powinna leżeć około pół roku. Najsmaczniejsza jest wiśniówka na wiśniach nie drylowanych, ale ponieważ po 2-3 dniach z pestek uwalnia się cyjanek, radzę wiśnie wydrylować i osobno na 2-3 dni zalać pestki spirytusem z wodą. Potem płyn zlewamy do gąsiorka z wiśniami, a pestki wyrzucamy. Osobiście pomimo przestróg używam do nalewki wiśni w całości. Nalewki powinniśmy nastawiać przed Bożym Narodzeniem, wtedy możemy pierwszą butelkę otworzyć na Wielkanoc, w międzyczasie ćwicząc silną wolę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również