Przepis
Pieczywo
Owsiane buleczki
Składniki
- 1 szklanka + 2 łyżki cieplej wody
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki zarodków pszenicy
- 1/4 otrębów owsianych
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Sposób przygotowania
Ugniatać wszystkie składniki, aż do uzyskania w miarę miękkiego i gładkiego ciasta. Przykryć miskę z ciastem na 2 godziny. Przygotować blachę do pieczenia, podzielić ciasto na 16 kawałków, uformować bułki i przełożyć je na blachę. Przykryć folia i pozwolić im rosnąć przez 75 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec do zarumienienia się bułek przez ok.25 minut. Wyciągnąć z piekarnika bułki, po trzech minutach przełożyć je na kratkę, na której będą stygnąć. Jeszcze cieple bułki pokryć stopionym masłem (ok. 3 łyżki). Najlepsze na ciepło.