X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Korowaj – Podlasie

Składniki

  • 1- 1,25kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 3-4 jajka
  • 125 ml śmietany
  • 50 g masła
  • łyżka miodu
  • sól
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta, tak  jak zwykle przy przygotowywaniu ciast drożdżowych miały temperaturę pokojową.  Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2-3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta ,  Smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również