Ciasta i ciastka
Korowaj – Podlasie
Składniki
- 1- 1,25kg mąki
- 50 g drożdży
- 0,5 l mleka
- 3-4 jajka
- 125 ml śmietany
- 50 g masła
- łyżka miodu
- sól
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Pamiętamy, żeby wszystkie składniki ciasta, tak jak zwykle przy przygotowywaniu ciast drożdżowych miały temperaturę pokojową. Drożdże wraz z mąką i solą rozpuszczamy w letnim mleku i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 2-3 godzinach, gdy zacznie opadać dodajemy do niego jaja, masło, śmietanę i miód. Wyrabiamy tak, jak każde ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Stawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, po to, żeby na koniec ubić je wałkiem i włożyć do formy posmarowanej masłem. Zwyczajowo wierzch ciasta ozdabia się figurkami lub kwiatami wykonanymi z ciasta , Smarujemy ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180ºC.