X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Tort czekoladowo – migdałowy

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mielonych migdałów lub orzechów: laskowych albo włoskich
  • 50 ml śmietany 30%
  • 400 g cukru pudru
  • 1 wafel na dno formy

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30% lub 50 g masła

Sposób przygotowania

Ucieramy masło na puszystą pianę i dodajemy do niej połowę cukru pudru oraz startą czekoladę. Na dnie formy kładziemy jeden wafel i przekładamy na niego masę czekoladową. Zmielone orzechy mieszamy z ubitą śmietanką i resztą cukru pudru. Nakładamy masę orzechową do formy na poprzednią masę. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (tzn.: w rondelku umieszczonym w garnku z ciepłą wodą) i mieszamy ze śmietanką lub masłem. Studzimy. Polewę wylewamy na wierzch naszego tortu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż tort stężeje.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również