Przepis
Ciasta i ciastkaTorty
Tort czekoladowo – migdałowy
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mielonych migdałów lub orzechów: laskowych albo włoskich
- 50 ml śmietany 30%
- 400 g cukru pudru
- 1 wafel na dno formy
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30% lub 50 g masła
Sposób przygotowania
Ucieramy masło na puszystą pianę i dodajemy do niej połowę cukru pudru oraz startą czekoladę. Na dnie formy kładziemy jeden wafel i przekładamy na niego masę czekoladową. Zmielone orzechy mieszamy z ubitą śmietanką i resztą cukru pudru. Nakładamy masę orzechową do formy na poprzednią masę. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (tzn.: w rondelku umieszczonym w garnku z ciepłą wodą) i mieszamy ze śmietanką lub masłem. Studzimy. Polewę wylewamy na wierzch naszego tortu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż tort stężeje.