Przepis
Ciasta i ciastka
Przekładaniec z „krówką”
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 duże opakowanie biszkoptów lub herbatników
- 1 opakowanie małych bezów
- 150 g mąki
- 130 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 l mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 200 g masła
Sposób przygotowania
Puszkę skondensowanego mleka wkładamy w garnek z wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy. Po otwarciu będziemy mieli w środku gęstą „krówkę”. Ucieramy żółtka ze 100 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy razem z masłem. Przelewamy porcjami mleko z masłem do masy utartej z żółtek, cały czas mieszamy. Garnek z budyniem stawiamy na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy, aż się zagotuje i zgęstnieje. Śmietanę ubijamy trzepaczką z pozostałym cukrem pudrem. Na dnie tortownicy układamy biszkopty lub herbatniki. Zalewamy warstwę letnim budyniem, układamy kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch nakładamy „krówkę”, na koniec nakładamy warstwę małych bezików, a na nie bitą śmietanę. Całość posypujemy tartą białą czekoladą.