X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Udka pieczone na ryżu to kwintesencja potrawy „jednogarnkowej”. Dania typu „eintopf” to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest najczęściej satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki koncentrują się w potrawie. Warto wspomnieć o tym, że nie brudzimy znacznej ilości garnków, czy patelni bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu. Dzisiaj mam dla Was mój idealny pomysł na danie jednogarnkowe. Wybitnie soczysty kurczak ze złocistą skórką, marynowany w kefirze oraz ryż z warzywami i kurkumą. Czego chcieć więcej na rodzinny obiad.

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Składniki:

Ryż:

  • 200 g ryżu białego długoziarnistego (ja użyłem paraboiled)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka za pomocą ostrego noża natnij w kilku miejscach. Dzięki temu kurczak szybciej się upiecze, a przyprawy głębiej wnikną w mięso.

Krok 2:

Udka natrzyj przyprawami: majerankiem, tymiankiem, utartym czosnkiem, słodką papryką w proszku, ziarnami pieprzu oraz solą. Pamiętaj aby nie żałować soli, musi ona dostać się wgłąb mięsa i nadać mu smak. Tak przyprawione mięso polej kefirem.

Krok 3:

Mięso dokładnie obtocz w marynacie, im dokładniej wmasujesz kefir z przyprawami, tym lepiej wnikną we wszystkie zakamarki kurczaka. Mięso zafoliuj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Optymalny smak osiągniesz jeżeli udka w marynacie spędzą około 12 godzin.

Krok 4:

Po tym czasie wyjmij udka z lodówki i oczyść z nadmiaru marynaty. Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i marchew. Wlej bulion wymieszany z kurkumą, na wierzch ułóż kurczaka.

Krok 5:

Tak przygotowane udka z ryżem zapiekaj przez 70 minut w 180°C. Udka pieczone na ryżu podałem z cukinią marynowaną zalewie słodko-kwaśnej.

Jeżeli w trakcie przygotowania tego dania pojawią się jakieś wątpliwości lub pytania, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jarek

    Czy ryż trzeba wcześniej ugotować?

    • Jakub Kuroń

      Jarek,
      Właśnie na tym polega cały trik 🙂 Ryż pod kurczakiem podczas pieczenia się gotuje i staje się miękki.
      Wychodzi obłędny, wart wypróbować.
      Pozdrawiam

Sprawdź również