Udka pieczone na ryżu to kwintesencja potrawy „jednogarnkowej”. Dania typu „eintopf” to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest najczęściej satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki koncentrują się w potrawie. Warto wspomnieć o tym, że nie brudzimy znacznej ilości garnków, czy patelni bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu. Dzisiaj mam dla Was mój idealny pomysł na danie jednogarnkowe. Wybitnie soczysty kurczak ze złocistą skórką, marynowany w kefirze oraz ryż z warzywami i kurkumą. Czego chcieć więcej na rodzinny obiad.
Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 15 ziaren pieprzu np. czarnego
- 400 g kefiru Kefiru Robico bez laktozy ze szczepem bakterii lactobacillus rhamnosus
- sól
Ryż:
- 200 g ryżu białego długoziarnistego np. paraboiled
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 700 ml bulionu mięsnego lub np. warzywnego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze udka za pomocą ostrego noża natnij w kilku miejscach. Dzięki temu kurczak szybciej się upiecze, a przyprawy głębiej wnikną w mięso.
Krok 2:
Po drugie udka natrzyj przyprawami: majerankiem, tymiankiem, utartym czosnkiem, słodką papryką w proszku, ziarnami pieprzu oraz solą. Pamiętaj aby nie żałować soli, musi ona dostać się wgłąb mięsa i nadać mu smak. Następnie tak przyprawione mięso polej kefirem.
Krok 3:
Mięso dokładnie obtocz w marynacie, im dokładniej wmasujesz kefir z przyprawami, tym lepiej wnikną we wszystkie zakamarki kurczaka. Mięso zafoliuj, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Optymalny smak osiągniesz jeżeli udka w marynacie spędzą około 12 godzin.
Krok 4:
Po tym czasie wyjmij udka z lodówki, następnie oczyść ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i marchew. Wlej bulion wymieszany z kurkumą, na koniec na wierzch ułóż kurczaka.
Krok 5:
Tak przygotowane udka z ryżem zapiekaj przez 70 minut w 180°C.
UWAGA!!! Naczynie podczas pieczenia ma pozostać odkryte.
Udka pieczone na ryżu podałem z cukinią marynowaną zalewie słodko-kwaśnej.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Czy zamiast kurczaka moga byc zeberka
Nie robiłem tak, ale możesz spróbować. daj znać jak wyszło.
Świetne danie właśnie robię na obiad:)
Przesmaczny przepis dla leniuchów. Czyli dla mnie.
Czy żaroodporne ma być przykryte, czy nie?
Nie, nie przykrywaj naczynia.
Wyprobowalam juz ten przepis wychodzi pyszne danie.
Danie dziś zrobione na obiad. Rewelacja. Smakuje obłędnie a do tego wszystko w jednym naczyniu, nie trzeba przy tym stać i pilnować. Uwielbiam. Jestem pewna, ze ja stałe zagości w naszym menu.
Witam, o ile zwiększyć ilość bulionu chcąc zrobić danie z np.300 g ryżu?
daj 1 litr bulionu
Witam! Jaki tryb w piekarniku wybrać by upiec kurczaka? Termoobieg czy góra i dół?
Gora – dół
Przepis super danie szybkie i łatwe do przygotowania, ryż pyszny można jeść i jeść, na pewno pozostanie w naszej kuchni ten przepis.
Witam. Zrobiłam i wyszło pycha. Dziękuję i pozdrawiam.
Z chęcią zrobię ten przepis ale w Australii nie ma ryżu paraboiled. Jak mam przyrządzić ryż żeby nie był ” jak ciapa ” ?
hej,
Na pewno musi być długi: np. basmati lub jaśminowy.
Pozdrawiam
Witam. Zrobiłam i wyszło pycha. Dziękuję i pozdrawiam.
Obiadek megawszyscy wsuwali aż się uszy trzęsły.. pytanie tak poza do czego można zużyć pozostałą marynatę?
Marynaty która miała kontakt z surowym mięsem nie wykorzystuje powtórnie.
Czy jezeli chcialabym upiec udka bez ryzu to podlozyc papier do pieczenia? Czy czas pieczenia sie zmieni wtedy?
Wystarczy papier do pieczenia lub mata silikonowa. Czas pieczenia bez zmian 🙂
Czy ryż z woreczka może być ?
Jak najbardziej ten z woreczka może być.
Bardzo pyszne danie! Łatwe w wykonaniu, składniki proste i dostępne . Warto zrobić rodzina będzie zadowolona.
Super, dzięki wielkie za komentarz 🙂
Danie mega. Dawno nie jadłam tak pysznego ryżu z kurczamiem. Zagości u mnie na stałe w menu. Proste w wykonaniu i mało czasochłonne.
Wielkie dzięki za komentarz 🙂
Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej 🙂
Super przepis. Udka wyszły przepyszne. Wszystko razem się piecze i nie trzeba stać przy kuchni.
Dziękuję za miłe słowa!
Co zamiast kefiru?
Maślanka, jogurt, mleko kokosowe, ale możesz też kurczaka natrzeć przyprawami na sucho…tylko obficie 😉
Czy mogę użyć uda z indyka ? Bo takie kupiłam czy trzeba coś zmienić w receprurze?
Możesz, tylko pokrój na mniejsze kawałki, takie po 200 g np.
Dzięki wyszły super
Czy wywar może być z kostki czy samemu ugotować..? Pozdrawiam
Hej,
Wiadomo własny wywar/bulion lepszy, ale jak nie masz pod ręką to możesz użyć z kostki.
Ewentualnie dietetycznie zastąpić bulion wodą 🙂
Witam, czy można użyć piersi z kurczaka zamiast udek?
Jak najbardziej, udka jak dla mnie trochę lepsze, ale większej różnicy nie będzie 🙂
Pozdrawiam
A gdybym chciała przyrządzić to danie z ryżem brązowym/pełnoziarnistym? Podgotować go trochę wcześniej czy wydłużyć czas pieczenia (tylko co wtedy z mięsem?), czy piec pod przykryciem? Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Ja bym zwiększył ilość wywaru do 800 ml. Zmniejszył temperaturę do 170°C i zwiększył czas pieczenia do 80 minut.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 🙂
Podążyłam według porady :). Ryż wyszedł obłędny, zresztą całe danie fantastyczne. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mnie to Cieszy 🙂
Polecam się na przyszłość i pozdrawiam!!!
CZy piec pod przykryciem ? Pozdrawiam.
Nie ma takiej potrzeby. Bez przykrycia kurczak się zrumieni, a ryż „ugotuje” i będzie miękki.
Będę właśnie robiła, oczyścić udka czyli opłukać pod wodą z marynaty?
Nie opłukuj, lekko możesz zdjąć nadmiar marynaty np ręcznikiem papierowym i na ryż.
Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
Dzisiaj robię zainspirowana wczorajszym zdjęciem na instagramie 😉 czuje że będzie smacznie!
http://www.miloscmamy.pl
Hej Lidka,
Na pewno będzie smakować twojej rodzinie. Czekam na zdjęcie potrawy i być może oznaczenie 😉
Pozdrawiam
Kuba
Dziękuję za świetny przepis mój mąż stwierdził że jeszcze w życiu tak pysznego kurczaka nie jadł niestety dla mnie nie starczyło dzieci i mąż wszystko zjedli bardzo dziękuję i mega polecam innym szybkie proste danie bez stania przy garnkach pół dnia pozdrawiam
Dzięki za bardo miłe słowa 🙂
Cieszę się, że wszystkim smakowało a następnym razem i Ty się najesz 😉
Pozdrawiam i zapraszam częściej!!!
Bardzo smaczne danie! Ja oprócz marchewki dodaje jeszcze jedną paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wchodzi na stałe do domowego menu
I Super 🙂
Pozdrawiam w nowym roku !!!!
Witam kurczak i ryż wyszedł przepyszny. Dziękuję na pewno będę wracac do tego przepisu 🙂
Agnieszka,
Dzięki za kolejny komentarz, jest nam bardzo 🙂
Pozdrawiamy
Czy ryż trzeba wcześniej ugotować?
Jarek,
Właśnie na tym polega cały trik 🙂 Ryż pod kurczakiem podczas pieczenia się gotuje i staje się miękki.
Wychodzi obłędny, wart wypróbować.
Pozdrawiam