X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Udka pieczone na ryżu to kwintesencja potrawy „jednogarnkowej”. Dania typu „eintopf” to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest najczęściej satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki koncentrują się w potrawie. Warto wspomnieć o tym, że nie brudzimy znacznej ilości garnków, czy patelni bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu. Dzisiaj mam dla Was mój idealny pomysł na danie jednogarnkowe. Wybitnie soczysty kurczak ze złocistą skórką, marynowany w kefirze oraz ryż z warzywami i kurkumą. Czego chcieć więcej na rodzinny obiad.

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Składniki:

Ryż:

  • 200 g ryżu białego długoziarnistego (ja użyłem paraboiled)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka za pomocą ostrego noża natnij w kilku miejscach. Dzięki temu kurczak szybciej się upiecze, a przyprawy głębiej wnikną w mięso.

Krok 2:

Udka natrzyj przyprawami: majerankiem, tymiankiem, utartym czosnkiem, słodką papryką w proszku, ziarnami pieprzu oraz solą. Pamiętaj aby nie żałować soli, musi ona dostać się wgłąb mięsa i nadać mu smak. Tak przyprawione mięso polej kefirem.

Krok 3:

Mięso dokładnie obtocz w marynacie, im dokładniej wmasujesz kefir z przyprawami, tym lepiej wnikną we wszystkie zakamarki kurczaka. Mięso zafoliuj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Optymalny smak osiągniesz jeżeli udka w marynacie spędzą około 12 godzin.

Krok 4:

Po tym czasie wyjmij udka z lodówki, oczyść ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i marchew. Wlej bulion wymieszany z kurkumą, na wierzch ułóż kurczaka.

Krok 5:

Tak przygotowane udka z ryżem zapiekaj przez 70 minut w 180°C. Udka pieczone na ryżu podałem z cukinią marynowaną zalewie słodko-kwaśnej. Jeżeli w trakcie przygotowania tego dania pojawią się jakieś wątpliwości lub pytania, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. NatureWomen_XL

    Danie mega. Dawno nie jadłam tak pysznego ryżu z kurczamiem. Zagości u mnie na stałe w menu. Proste w wykonaniu i mało czasochłonne.

    • Jakub Kuroń

      Wielkie dzięki za komentarz 🙂
      Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej 🙂

  2. Monika

    Super przepis. Udka wyszły przepyszne. Wszystko razem się piecze i nie trzeba stać przy kuchni.

    • Bogumiła Kuroń

      Dziękuję za miłe słowa!

  3. Pytanie kurczak z ryzem

    Co zamiast kefiru?

    • Jakub Kuroń

      Maślanka, jogurt, mleko kokosowe, ale możesz też kurczaka natrzeć przyprawami na sucho…tylko obficie 😉

  4. Grażyna

    Czy mogę użyć uda z indyka ? Bo takie kupiłam czy trzeba coś zmienić w receprurze?

    • Jakub Kuroń

      Możesz, tylko pokrój na mniejsze kawałki, takie po 200 g np.

  5. Gita

    Czy wywar może być z kostki czy samemu ugotować..? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Hej,
      Wiadomo własny wywar/bulion lepszy, ale jak nie masz pod ręką to możesz użyć z kostki.
      Ewentualnie dietetycznie zastąpić bulion wodą 🙂

  6. Monika

    Witam, czy można użyć piersi z kurczaka zamiast udek?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej, udka jak dla mnie trochę lepsze, ale większej różnicy nie będzie 🙂
      Pozdrawiam

  7. Ania

    A gdybym chciała przyrządzić to danie z ryżem brązowym/pełnoziarnistym? Podgotować go trochę wcześniej czy wydłużyć czas pieczenia (tylko co wtedy z mięsem?), czy piec pod przykryciem? Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ja bym zwiększył ilość wywaru do 800 ml. Zmniejszył temperaturę do 170°C i zwiększył czas pieczenia do 80 minut.
      Pozdrawiam

      • Ania

        Bardzo dziękuję 🙂

      • Ania

        Podążyłam według porady :). Ryż wyszedł obłędny, zresztą całe danie fantastyczne. Dziękuję za przepis 🙂

      • Jakub Kuroń

        Bardzo mnie to Cieszy 🙂
        Polecam się na przyszłość i pozdrawiam!!!

  8. Maryla Szczepańska

    CZy piec pod przykryciem ? Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Nie ma takiej potrzeby. Bez przykrycia kurczak się zrumieni, a ryż „ugotuje” i będzie miękki.

  9. Edyta

    Będę właśnie robiła, oczyścić udka czyli opłukać pod wodą z marynaty?

    • Jakub Kuroń

      Nie opłukuj, lekko możesz zdjąć nadmiar marynaty np ręcznikiem papierowym i na ryż.

      • Edyta

        Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

  10. Miłość Mamy

    Dzisiaj robię zainspirowana wczorajszym zdjęciem na instagramie 😉 czuje że będzie smacznie!

    http://www.miloscmamy.pl

    • Jakub Kuroń

      Hej Lidka,
      Na pewno będzie smakować twojej rodzinie. Czekam na zdjęcie potrawy i być może oznaczenie 😉
      Pozdrawiam
      Kuba

  11. Ewa

    Dziękuję za świetny przepis mój mąż stwierdził że jeszcze w życiu tak pysznego kurczaka nie jadł niestety dla mnie nie starczyło dzieci i mąż wszystko zjedli bardzo dziękuję i mega polecam innym szybkie proste danie bez stania przy garnkach pół dnia pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za bardo miłe słowa 🙂
      Cieszę się, że wszystkim smakowało a następnym razem i Ty się najesz 😉
      Pozdrawiam i zapraszam częściej!!!

  12. Gabita

    Bardzo smaczne danie! Ja oprócz marchewki dodaje jeszcze jedną paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wchodzi na stałe do domowego menu

    • Jakub Kuroń

      I Super 🙂

      Pozdrawiam w nowym roku !!!!

  13. Agnieszka

    Witam kurczak i ryż wyszedł przepyszny. Dziękuję na pewno będę wracac do tego przepisu 🙂

    • Jakub Kuroń

      Agnieszka,

      Dzięki za kolejny komentarz, jest nam bardzo 🙂

      Pozdrawiamy

  14. Jarek

    Czy ryż trzeba wcześniej ugotować?

    • Jakub Kuroń

      Jarek,
      Właśnie na tym polega cały trik 🙂 Ryż pod kurczakiem podczas pieczenia się gotuje i staje się miękki.
      Wychodzi obłędny, wart wypróbować.
      Pozdrawiam

Sprawdź również