X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Udka pieczone na ryżu to kwintesencja potrawy „jednogarnkowej”. Dania typu „eintopf” to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest najczęściej satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki koncentrują się w potrawie. Warto wspomnieć o tym, że nie brudzimy znacznej ilości garnków, czy patelni bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu. Dzisiaj mam dla Was mój idealny pomysł na danie jednogarnkowe. Wybitnie soczysty kurczak ze złocistą skórką, marynowany w kefirze oraz ryż z warzywami i kurkumą. Czego chcieć więcej na rodzinny obiad.

Udka pieczone na ryżu – przepis krok po kroku

Składniki:

Ryż:

  • 200 g ryżu białego długoziarnistego (ja użyłem paraboiled)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka za pomocą ostrego noża natnij w kilku miejscach. Dzięki temu kurczak szybciej się upiecze, a przyprawy głębiej wnikną w mięso.

Krok 2:

Udka natrzyj przyprawami: majerankiem, tymiankiem, utartym czosnkiem, słodką papryką w proszku, ziarnami pieprzu oraz solą. Pamiętaj aby nie żałować soli, musi ona dostać się wgłąb mięsa i nadać mu smak. Tak przyprawione mięso polej kefirem.

Krok 3:

Mięso dokładnie obtocz w marynacie, im dokładniej wmasujesz kefir z przyprawami, tym lepiej wnikną we wszystkie zakamarki kurczaka. Mięso zafoliuj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Optymalny smak osiągniesz jeżeli udka w marynacie spędzą około 12 godzin.

Krok 4:

Po tym czasie wyjmij udka z lodówki, oczyść ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Na dno naczynia do zapiekania wysyp ryż, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i marchew. Wlej bulion wymieszany z kurkumą, na wierzch ułóż kurczaka.

Krok 5:

Tak przygotowane udka z ryżem zapiekaj przez 70 minut w 180°C. Udka pieczone na ryżu podałem z cukinią marynowaną zalewie słodko-kwaśnej. Jeżeli w trakcie przygotowania tego dania pojawią się jakieś wątpliwości lub pytania, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Bardzo pyszne danie! Łatwe w wykonaniu, składniki proste i dostępne . Warto zrobić rodzina będzie zadowolona.

  2. Super przepis. Udka wyszły przepyszne. Wszystko razem się piecze i nie trzeba stać przy kuchni.

  3. Czy mogę użyć uda z indyka ? Bo takie kupiłam czy trzeba coś zmienić w receprurze?

  4. A gdybym chciała przyrządzić to danie z ryżem brązowym/pełnoziarnistym? Podgotować go trochę wcześniej czy wydłużyć czas pieczenia (tylko co wtedy z mięsem?), czy piec pod przykryciem? Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

  5. Dziękuję za świetny przepis mój mąż stwierdził że jeszcze w życiu tak pysznego kurczaka nie jadł niestety dla mnie nie starczyło dzieci i mąż wszystko zjedli bardzo dziękuję i mega polecam innym szybkie proste danie bez stania przy garnkach pół dnia pozdrawiam

  6. Bardzo smaczne danie! Ja oprócz marchewki dodaje jeszcze jedną paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wchodzi na stałe do domowego menu

  7. Witam kurczak i ryż wyszedł przepyszny. Dziękuję na pewno będę wracac do tego przepisu 🙂

Sprawdź również