Boże NarodzeniePrzekąski na zimno
Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Ale bardzo duża w tym zasługa przede wszystkim mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami to jedna z jego wariacji, która z pewnością zrobi furorę na waszym wigilijnym stole.
Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych w oleju
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 mała fasoli np. białej
- 3 łyżki majonezu stołowego
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jeżeli śledzie są za słone, namocz je w mleku aż stracą słoność. Trwa to zazwyczaj od 3-4 godzin. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 2:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Czas gotowania uzależniony jest od gatunku i wielkości ziemniaków, zazwyczaj trwa to 30-35 minut. Ziemniaki, używając włoskiej terminologii powinny być ugotowane „al dente”. To znaczy, że podczas wbijania widelca miąższ powinien stawiać jeszcze delikatny opór. Następnie ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w półplasterki.
Krok 3:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, jabłko i ogórki kiszone w słupki. Następnie fasolę konserwową odcedź z zalewy.
Krok 4:
Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj majonez i dwa rodzaje musztardy, całość delikatnie wymieszaj aby składniki się nie rozpadły. Następnie sałatkę dopraw solą i czarnym pieprzem.
Na zakończenie sałatkę udekoruj jabłkiem pokrojonym w słupki, oraz posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego ciemnego pieczywa, posmarowanego masłem.
Po więcej przepisów na Wigilijny stół zapraszam>> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.