X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneWielkanocWieprzowina

Schab pieczony marynowany w musztardzie

Schab pieczony marynowany w musztardzie to z pewnością odpowiedź na pytanie, które bardzo często mi zadajcie. Jak przygotować schab, aby nie był suchy??? W związku z tym mam dla Was przepis przygotowany po wielokroć, przy różnego rodzaju świętach i rodzinnych imprezach. Wychodzi przepyszny za każdym razem, wystarczy dobre mięso od sprawdzonego rzeźnika, aromatyczna marynata na bazie musztardy staropolskiej oraz odpowiednio dobrany czas pieczenia. Tych kilka czynników bez wątpienia sprawi, że już zawsze Wasza pieczeń będzie robiła furorę wśród świątecznego menu.

Schab pieczony marynowany w musztardzie

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 4 łyżki musztardy staropolskiej od Roleskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz np. czarny

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Schab wyjmij z lodówki, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oczyść z białych błon i przerostów za pomocą ostrego noża. Jest to konieczny krok, jeżeli tego nie zrobisz z wierzchu mięso będzie twardawe.

Krok 2:

W naczyniu połącz składniki marynaty: musztardę, utarty czosnek, suszony majeranek oraz olej roślinny. Słodki i lekko ostry smak, starannie dobrana mieszanka korzennych przypraw w musztardzie staropolskiej, podkreśli smak pieczeni wieprzowej.

Krok 3:

Najpierw schab dokładnie natrzyj solą i czarnym pieprzem. Nie bój się przypraw, z wierzchu mięso może być przeprawione, ale z czasem i w trakcie pieczenia składniki przenikną wgłąb pieczeni. Następnie posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą.

Krok 4:

Schab odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Po prawdzie, kiedyś na szybko zamarynowałem tak mięso i od razu upiekłem, smak i tak był powalający.

Krok 5:

Schab wyjmij godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury. Następnie piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją termoobiegu. Jeżeli nie masz tej funkcji ustaw 200°C grzałka „gór-dół”. Piecz 50-55 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika. Przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut, aby soki równo rozeszły się po mięsie. Sprawi to, że plastry schabu będą bardziej soczyste.

Wyśmienity sos

Z esencji, która wytopiła się z mięsa podczas pieczenia proponuję przygotować wyśmienity sos.

Naczynie zalej szklanką wrzątku, zeskrob wszystkie resztki. Przelej esencję smaku do rondelka, zagotuj. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody, wlej do gotującej się bazy. Wyśmienity sos jest gotowy. Jeżeli wymaga przyprawienia, dodaj soli lub pieprzu, dopraw go. Jeżeli jest za gęsty, dolej odrobinę wody.

Ja schab pieczony marynowany w musztardzie podałem z ziemniakami z wody i kiszoną kapustą.

Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepis bardzo zachęcający.
    Mam jednak pytanie. Czy taki schab pieczemy pod przykryciem?
    Dziękuję za odpowiedź.

  2. Dziś się marynuje, zobaczymy wyniki jutro jestem bardzo pozytywnie nastawiona!

  3. Robiłam schab na tegoroczne Święta i wyszedł przepyszny. Kruchy, soczysty, palce lizać. Zszedł dosłownie na pniu.
    Zresztą, jest to nie pierwszy przepis z tej strony, którym jestem zachwycona.

  4. Zdecydowanie najlepszy przepis na Schab jaki kiedykolwiek znalazłam ❤️ Na pewno zagości nie raz w mojej kuchni

  5. W niedzielę robiłam ten schab, zamiast musztardy staropolskiej dałam miodową. Marynował się całą noc. Wyszedł pyszny i soczysty. Jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.

  6. Dzisiaj zrobiłam schab wg. tego przepisu. Wyszedł pyszny, miękki i soczysty. Wszystkim bardzovsmakował

Sprawdź również