X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieSałatki

Sałatka z wędzonym karpiem i buraczkami

Mięso karpia smakowało mi zawsze. Nawet jako mały chłopiec, wśród wigilijnych potraw wyczekiwałem na delikatne, usmażone na złoto filety, które popijałem barszczykiem. Nie brzmi to jak menu typowego dziecka, ale prawdą jest, że od małego uwielbiałem ryby i nieoczywiste smaki. Mama twierdzi, że kiedy miałem 3 lata przez kilka miesięcy swojego życia żywiłem się wyłącznie kanapkami z pastą rybną i bananami.

Sałatka z wędzonym karpiem i buraczkami

Teraz gdy już trochę podrosłem i na poważnie zająłem się gotowaniem, karp zyskał specjalne miejsce w moim menu. Bez większego znaczenia jest pora roku i ogólnoświatowe trendy . Karp pojawia się w przystawkach, jako element głównego dania oraz oczywiście w sałatkach. Oprócz świeżego mięsa karpia, szczególnie upodobałem sobie wędzonego karpia w całości. Smak, struktura i aromat otworzył mi oczy na nowe połączenia smakowe. Sałatka z wędzonym karpiem i buraczkami to jedna z pozycji obowiązkowych na naszym wigilijnym stole, bez niej nie wyobrażamy sobie świąt. Poniżej znajdziecie dokładny opis, jak przygotować taką sałatkę.

Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z marką Nasi Rybacy , która powstała w 2013 roku zrzeszając gospodarstwa rybackie znajdujące się na terenie całego kraju. Jej celem jest obietnica świeżych ryb oraz gwarancji pochodzenia i tradycyjnych metod wytwarzania. Dla marki Nasi Rybacy ważne jest także, wzmocnienie sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez gospodarstwa rybackie. Oraz rekomendowane punkty partnerskie: sklepy, hotele i restauracje.

Zapraszam za sałatkę, kliknij i obejrzyj filmik z przygotowań. 

Sałatka z wędzonym karpiem i buraczkami

Składniki:

  • 200 g ugotowanych buraków
  • 125 g roszponki
  • 200 g wędzonego karpia
  • 100 g koziego sera
  • 2 łyżki listków mięty
  • 1 garść orzechów włoskich

Sos:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Burak obierz, pokrój w niewielkie cząstki. Następnie wędzone mięso karpia oczyść z ości, podziel na mniejsze kawałki. Kozi ser pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Mięte grubo posiekaj lub porwij w rękach. Orzechy upraż na suchej patelni, aż do zrumienienia.

Krok 3:

W oddzielnej miseczce połącz wszystkie składniki sosu, aż będzie miał jednolitą strukturę.

Krok 4:

W misce połącz wszystkie składniki sałatki, polej sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę podawaj z kawałkiem dobrego pieczywa lub grzankami.

Kilka informacji na temat jego prozdrowotnych właściwości:

  • Karpia zaliczamy do ryb średniotłustych. Wyróżnia go zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i OMEGA-6, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wspomagających jego naturalną odporność.
  • Karp to także cenne źródło, łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, cechującego się szczególnie wysoką zwartością aminokwasów egzogennych – niezbędnych w diecie człowieka, których nasz organizm samodzielnie nie syntetyzuje, co wiąże się z koniecznością dostarczenia ich wraz z pożywieniem.
  • Spożywając mięso karpia dostarczamy naszemu organizmowi cennych mikroelementów takich jak cynk, żelazo, mangan czy miedź oraz makroelementów, a wśród nich: potas, wapń, magnez i sód.
  • Jest on także bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B spełniających szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim, witaminy A oraz witaminy D, której niedobory zwłaszcza w okresie okresie jesienno-zimowym, są często przyczyną wielu dolegliwości i złego samopoczucia.
  • Szczególne znaczenie w zapobieganiu występowania zwłaszcza chorób cywilizacyjnych ma selen, który w mięsie karpi występuje w wyższych ilościach, niż w innych rodzajach mięs. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na selen zaspokoiłoby spożycie 250 gramów mięsa karpia. Odgrywa to kluczowe znaczenie zwłaszcza w kontekście wpływu tego pierwiastka na profilaktykę zdrowotną i walkę z nowotworami.

Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb

Po więcej rybnych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również