X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimno

Śledź w sosie musztardowym

Jeżeli miałbym na szybko wskazać potrawę, której nauczyłem się od taty, z pewnością byłby to z pewnością śledzik w sosie musztardowym. Pamiętam jak dzień przed wigilią namaczałem filety w mleku, siekałem cebulę w drobną kostkę, kręciłem aksamitny sos musztardowy. Dzięki wielokrotnemu powtarzaniu tej czynności, kiedy ojca zabrakło, jako jedyny w rodzinie znałem recepturę na pamięć. A śledzik w sosie musztardowym musi się znaleźć na naszym świątecznym stole.

Śledzik w sosie musztardowym

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy wikinga
  • 2 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Powinno to potrwać 3-4 godziny.

Krok 2:

Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.

Krok 3:

W osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4:

Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin aby składniki się „przegryzły”.

Wigilijny rytuał

Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał.

Po więcej przepisów na śledzie i inne ryby zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Facebooku.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wymoczyć śledzie w oleju bo za słone? Nigdy na to nie wpadłam zawsze były dla mnie za słone, ale nie wiedziałam, że tak można! Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam

  2. Robiłam dzisiaj śledzie według Pana receptury i muszę powiedzieć, że są pyszne(jak wszystkiePana przepisy), szybkie ….polecam wszystkim
    Dziękuję za inspiracje…
    Wszystkiego dobrego!!

Sprawdź również