Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe to bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto jest beztłuszczowe i bezglutenowe co z pewnością stanowi jego wielką zaletę. Następnie jego głęboki czekoladowo-pomarańczowy smak jest wprost zniewalający. Choć muszę przyznać, że gdy pierwszy raz usłyszałem o wypieku bez grama tłuszczu, w dodatku bezglutenowym to miałem mieszane uczucia. Dzisiaj nie mam żadnych wątpliwości, że to ponad wszystko obowiązkowy element każdej dobrej rodzinnej imprezy. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich wrażeń smakowych w komentarzu pod przepisem.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
Składniki:
- 2 pomarańcze, łączna waga około 500 g
- 10 goździków
- 1 kawałek kory cynamonu
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru, ja używam tego marki Diamant
- 50 g kakao
- szczypta soli
Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze pomarańcze nakłuj widelcem w kilku miejscach, spowoduje to, że szybciej się ugotują. Następnie przełóż je do rondelka, zalej wodą, dodaj goździki oraz kawałek kory cynamonu. Gotuj 90 minut na małym ogniu, pod przykrywką. Po tym czasie odlej wodę z gotowania, pomarańcze odstaw do całkowitego wystudzenia. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej.
Krok 2:
Tortownicę (ok 20 cm średnicy ) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ugotowane pomarańcze zmiksuj za pomocą malaksera, na pulpę z widocznymi kawałkami skórek.
Krok 3:
Po trzecie wymieszaj pozostałe składniki: jajka, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder Diamant, kakao i szczyptę soli z pulpą pomarańczową.
Krok 4:
Masę na ciasto przelej do tortownicy. Piecz przez 55-60 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Krok 5:
Na zakończenie upieczone, ostudzone ciasto, posyp cukrem pudrem. Do dekoracji pasować będą również kandyzowane skórki pomarańczowe.
Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Po więcej świątecznych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Witam serdecznie!
Upiekłam to pyszne ciasto, ale mam problem, bo po 2 dniach na cieście pojawiła się pleśń. Co może być przyczyną tego?
hej,
ciężko mi powiedzieć. Wielokrotnie robiłem to ciasto i nigdy tak szybko się nie popsuło, nie mówiąc już o pleśni.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pomyślałam teraz, że może przyczyną było zbyt wczesne zapakowanie ciasta w folię aluminiową, co spowodowało jakby zaparzenie się ciasta i wytworzenie dużej wilgoci?
Jutro będę robiła to interesujące ciasto. Ma to być niespodzianka dla
„bezglutenowej” Synowej. Chciałabym by wyszło smacznie… O reakcji napiszę, gdy dowiem się szczegółów 🙂
Jak bardzo zmielić migdały? Na mąkę? Czy raczej tak, żeby były wyczuwalne podczas jedzenia?
Raczej drobno, ale możesz zostawić drobne kawałki.
Czy ono długo zachowuje świeżość? Można upiec dwa dni przed Wigilią?
Tak, śmiało możesz upiec dwa dni przed wigilią
Czym mozna zastąpić migdały? Może maka kukurydzianą ?
Innymi mielonymi orzechami, mąką migdałową lub z kasztanów. Z mąką kukurydzianą może wyjść gniot, nigdy nie próbowałem, ale tak mi się wydaje.
Bardzo smaczne ciasto. Nie nakłuwajcie za dużo pomarańczy. Za bardzo nasiąknie i ciasto będzie bardzo mokre.
Przydatna rada, dzięki 🙂
Czy migdały trzeba zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki? Czy zmielić je razem z nią?
I czy można je zmielić w młynku do kawy?
Do tego ciasta można użyć obranych migdałów, płatków migdałowych lub migdałów w skórce. Obieranie tych ostatnich nie jest konieczne. Ja miele w malakserze, ale młynek do kawy też daje rade.
Pozdrawiam 🙂
Czy Cukier puder można zastąpić erytrolem?
Jak najbardziej 🙂
Zrobiłam . Pychotka. Też miałam mieszane uczucia podczas przygotowania ale ciasto okazało się idealne.
Tak to jest, ja też za 1 razem miałem mieszane uczucia. Ale teraz te ciasto często u nas gości 🙂