X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe to bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto jest beztłuszczowe i bezglutenowe co z pewnością stanowi jego wielką zaletę. Następnie jego głęboki czekoladowo-pomarańczowy smak jest wprost zniewalający. Choć muszę przyznać, że gdy pierwszy raz usłyszałem o wypieku bez grama tłuszczu, w dodatku bezglutenowym to miałem mieszane uczucia. Dzisiaj nie mam żadnych wątpliwości, że to ponad wszystko obowiązkowy element każdej dobrej rodzinnej imprezy. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich wrażeń smakowych w komentarzu pod przepisem. 

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Składniki:

  • 2 pomarańcze, łączna waga około 500 g
  • 10 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru, ja używam tego marki Diamant
  • 50 g kakao 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze pomarańcze nakłuj widelcem w kilku miejscach, spowoduje to, że szybciej się ugotują. Następnie przełóż je do rondelka, zalej wodą, dodaj goździki oraz kawałek kory cynamonu. Gotuj 90 minut na małym ogniu, pod przykrywką. Po tym czasie odlej wodę z gotowania, pomarańcze odstaw do całkowitego wystudzenia. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej.

Krok 2:

Tortownicę (ok 20 cm średnicy ) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ugotowane pomarańcze zmiksuj za pomocą malaksera, na pulpę z widocznymi kawałkami skórek.

Krok 3:

Po trzecie wymieszaj pozostałe składniki: jajka, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder Diamant, kakao i szczyptę soli z pulpą pomarańczową.

Krok 4:

Masę na ciasto przelej do tortownicy. Piecz przez 55-60 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka.

Krok 5:

Na zakończenie upieczone, ostudzone ciasto, posyp cukrem pudrem. Do dekoracji pasować będą również kandyzowane skórki pomarańczowe.

Po więcej świątecznych przepisów zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Witam serdecznie!

    Upiekłam to pyszne ciasto, ale mam problem, bo po 2 dniach na cieście pojawiła się pleśń. Co może być przyczyną tego?

      • Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pomyślałam teraz, że może przyczyną było zbyt wczesne zapakowanie ciasta w folię aluminiową, co spowodowało jakby zaparzenie się ciasta i wytworzenie dużej wilgoci?

  2. Jutro będę robiła to interesujące ciasto. Ma to być niespodzianka dla
    „bezglutenowej” Synowej. Chciałabym by wyszło smacznie… O reakcji napiszę, gdy dowiem się szczegółów 🙂

  3. Jak bardzo zmielić migdały? Na mąkę? Czy raczej tak, żeby były wyczuwalne podczas jedzenia?

  4. Bardzo smaczne ciasto. Nie nakłuwajcie za dużo pomarańczy. Za bardzo nasiąknie i ciasto będzie bardzo mokre.

  5. Czy migdały trzeba zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki? Czy zmielić je razem z nią?
    I czy można je zmielić w młynku do kawy?

  6. Zrobiłam . Pychotka. Też miałam mieszane uczucia podczas przygotowania ale ciasto okazało się idealne.

Sprawdź również