X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe to jedno z moich ulubionych ciast. Fakt, że jest beztłuszczowe i bezglutenowe to tylko taki mały bonus 😉 Jego głęboki czekoladowo-pomarańczowy smak jest wprost zniewalający. Choć muszę przyznać, że gdy pierwszy raz usłyszałem o wypieku bez grama tłuszczu, w dodatku bezglutenowym to miałem mieszane uczucia. Dzisiaj nie mam żadnych wątpliwości, że to obowiązkowy element każdej dobrej rodzinnej imprezy.

Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Składniki:

  • 2 pomarańcze, łączna waga około 500 g
  • 10 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru, ja używam tego marki Diamant
  • 50 g kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pomarańcze nakłuj widelcem w kilku miejscach, spowoduje to, że szybciej się ugotują. Przełóż je do rondelka, zalej wodą, dodaj goździki oraz kawałek kory cynamonu. Gotuj 90 minut na małym ogniu, pod przykrywką. Po tym czasie odlej wodę z gotowania, pomarańcze odstaw do całkowitego wystudzenia. Najlepiej jednak ugotować je dzień wcześniej.

Krok 2:

Tortownicę (ok 20 cm średnicy ) wyłóż papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze zmiksuj za pomocą malaksera, na pulpę z widocznymi kawałkami skórek.

Krok 3:

Wymieszaj pozostałe składniki: jajka, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder Diamant, kakao i szczyptę soli z pulpą pomarańczową.

Krok 4:

Masę na ciasto przelej do tortownicy. Piecz przez 55-60 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka.

Krok 5:

Upieczone, ostudzone ciasto, posyp cukrem pudrem. Do dekoracji pasować będą również kandyzowane skórki pomarańczowe.

Świąteczne inspiracje

Zachęcam Was do przygotowania tego wyśmienitego ciasta. Najlepszą okazją będą zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Jeżeli w trakcie przygotowywania pojawią się jakieś wątpliwości lub pytania, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem. Po inne świąteczne kulinarne inspiracje zapraszam TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dominika

    Czy migdały trzeba zalać wrzątkiem i obrać z brązowej skórki? Czy zmielić je razem z nią?
    I czy można je zmielić w młynku do kawy?

    • Jakub Kuroń

      Do tego ciasta można użyć obranych migdałów, płatków migdałowych lub migdałów w skórce. Obieranie tych ostatnich nie jest konieczne. Ja miele w malakserze, ale młynek do kawy też daje rade.

      Pozdrawiam 🙂

  2. Wioletta

    Czy Cukier puder można zastąpić erytrolem?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej 🙂

  3. Grażyna

    Zrobiłam . Pychotka. Też miałam mieszane uczucia podczas przygotowania ale ciasto okazało się idealne.

    • Jakub Kuroń

      Tak to jest, ja też za 1 razem miałem mieszane uczucia. Ale teraz te ciasto często u nas gości 🙂

Sprawdź również