Przekąski na ciepło
Vol-au-vent z nadzieniem rakowym
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:
Ciasto maślane
- 250 g masła
- 50 g mąki
Ciasto podstawowe
- 250 g mąki
- 50 g masła
- 125 ml wody
- pół łyżki octu
Farsz
- 250 g mięsa rakowego, ew. mięsa z krabów
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa,
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Chwilę trzymamy na ogniu i rozprowadzamy mlekiem. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy i zaciągamy żółtkami. Następnie dodajemy mięso rakowe. Mieszamy. Przystępujemy do przygotowywania pasztecików. Połowę krążków wykrojonych z ciasta smarujemy białkiem na całej powierzchni. W drugiej połowie wycinamy kieliszkiem lub mniejszą foremką małe krążki w środku. Powstałe obrączki układamy na duże krążki, smarujemy roztrzepanym jajem, pieczemy 10 minut w temperaturze 200ºC. Pieczemy również małe krążki, smarując je wcześniej jajem. Do środka pasztecików nakładamy gorący farsz i przykrywamy małymi pokrywkami z ciasta. Możemy podać polane usmażoną na maśle tartą bułką.