X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 250 g białego sera
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jak Oktoberfest, to koniecznie – piwoszki!
Co roku od blisko stu lat na Oktoberfest przyjeżdża do Monachium 5-6 milionów osób. Centrum Oktoberfestu ulokowane jest na Theresienwiese, wielkim placu (dosłownie "łące"), na którym staje kilkanaście wielkich namiotów-hal na 1000 i więcej osób, karuzele, stragany. W ubiegłym roku 6 mln gości wypiło 6 mln litrów piwa. Do tego wszystkiego oprócz najpopularniejszych marek sprzedaje się piwo specjalnie warzone: Wiesenbier. Tym, którzy nie wybierają się do Monachium pozostaje wziąć udział w domowym Oktoberfeście przy butelce dobrego polskiego piwa podanego w towarzystwie serów, paluszków i ciasteczek zwanych piwoszkami.

 

Mieszamy ze sobą mąkę, twaróg, masło i jaja. Twaróg może być zmielony. Wyrabiamy z tego ciasta jednolitą masę. Dzielimy ciasto na pół i do jednej połowy dodajemy wanilię i skórkę z cytrusów, a do drugiej sól i pieprz. Formujemy z każdej części kulę i wkładamy do lodówki. Po godzinie wałkujemy każde ciasto na grubość 5 mm i wycinamy foremkami lub radełkiem romby, kwadraty lub dowolne wzory. Pieczemy w temperaturze 200° przez 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Ciastka z wanilią podamy do kawy, a z solą i pieprzem, jak nazwa wskazuje - do piwa. Z tego ciasta możemy również uformować precle.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również