X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZupy

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Gdy przychodzi sezon na dynię, już przebieram nogami i czekam na pierwszą w sezonie zupę z udziałem tego warzywa. Robiłem ją już na wiele sposobów, ale przede wszystkich zasmakowała mi ta wersja. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym to z pewnością delikatna i pyszna propozycja na dyniową zupę. Mleczko kokosowe wybija ten krem na kompletnie inny poziom zup z dodatkiem dyni. Na zakończenie zostawcie proszę komentarz pod przepisem, dajcie znać co myślicie o mojej wersji kremu z dyni. 

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skóry
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 puszka pomidorów pelati 400 g
  • 1 papryczka chili suszona lub świeża
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 l bulionu np. warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka dodaj chili, czosnek oraz przyprawę curry. Po jakiś 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę ( jak do zupy) dynię.

Krok 2:

Wymieszaj wszystkie składniki i wlej wywar. Następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Krok 3:

Po tym czasie wlej pomidory, mleczko kokosowe oraz pokruszy tymianek. Po 5 minutach, kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na gładką masę.

Krok 4:

Dodaj sól, zagotuj jeszcze raz i podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Po więcej przepisów na pyszne zupy zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również