Potrawy wegetariańskieZupy
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Gdy przychodzi sezon na dynię, już przebieram nogami i czekam na pierwszą w sezonie zupę z udziałem tego warzywa. Robiłem ją już na wiele sposobów, ale przede wszystkich zasmakowała mi ta wersja. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym to z pewnością delikatna i pyszna propozycja na dyniową zupę. Mleczko kokosowe wybija ten krem na kompletnie inny poziom zup z dodatkiem dyni. Na zakończenie zostawcie proszę komentarz pod przepisem, dajcie znać co myślicie o mojej wersji kremu z dyni.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg dyni bez skóry
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- kilka gałązek tymianku
- 1 puszka pomidorów pelati 400 g
- 1 papryczka chili suszona lub świeża
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 l bulionu np. warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka dodaj chili, czosnek oraz przyprawę curry. Po jakiś 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę ( jak do zupy) dynię.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie składniki i wlej wywar. Następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 3:
Po tym czasie wlej pomidory, mleczko kokosowe oraz pokruszy tymianek. Po 5 minutach, kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na gładką masę.
Krok 4:
Dodaj sól, zagotuj jeszcze raz i podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Po więcej przepisów na pyszne zupy zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.