Dania główneWieprzowina
Gulasz z szynki z grzybami i musztardą
Cały tydzień chodził za mną porządny, aromatyczny gulasz, taki który inne gulasze ma pod sobą. Dzisiaj wpadła mi w ręce bez wątpienia piękna szynka wieprzowa oraz świeże kurki. Postanowiłem połączyć te składniki oraz dorzucić porządną garść pieczarek w efekcie otrzymałem cudownie sycący i delikatnie słodki gulasz. Smak podkręciłem dodając łyżkę delikatnej musztardy bawarskiej z widocznymi kawałkami gorczycy. Efekt zaprawdę jest piorunujący. Przepis poniżej:
Gulasz z szynki z grzybami i musztardą
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- 200 g pieczarek
- 200 g grzybów leśnych np. kurek
- 2 duże cebule
- 700 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy np. bawarskiej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Szynkę pokrój w gulaszową kostkę, u mnie jest to 3 x 3 cm. Dopraw połową soli i pieprzu, polej olejem roślinnym. Następnie usmaż na dużym ogniu, na ciemnozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj liście i ziele angielskie.
Krok 2:
Wlej wodę, następnie duś 40-50 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3:
W tym czasie cebule pokrój w grube pióra, podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj umyte i oczyszczone pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż dodatkowe 3-4 minuty, w trakcie dopraw pozostałą solą i pieprzem.
Krok 4:
Następnie do gulaszu dodaj grzyby z cebulą. Łyżkę mąki wymieszaj z 80 ml zimnej wody, mieszaninę wlej do garnka. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na zakończenie dodaj łyżkę musztardy.
Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.