X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz z szynki z grzybami i musztardą

Cały tydzień chodził za mną porządny, aromatyczny gulasz, taki który inne gulasze ma pod sobą. Dzisiaj wpadła mi w ręce bez wątpienia piękna szynka wieprzowa oraz świeże kurki. Postanowiłem połączyć te składniki oraz dorzucić porządną garść pieczarek w efekcie otrzymałem cudownie sycący i delikatnie słodki gulasz. Smak podkręciłem dodając łyżkę delikatnej musztardy bawarskiej z widocznymi kawałkami gorczycy. Efekt zaprawdę jest piorunujący. Przepis poniżej:

Gulasz z szynki z grzybami i musztardą

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych np. kurek
  • 2 duże cebule
  • 700 ml wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy np. bawarskiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szynkę pokrój w gulaszową kostkę, u mnie jest to 3 x 3 cm. Dopraw połową soli i pieprzu, polej olejem roślinnym. Następnie usmaż na dużym ogniu, na ciemnozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj liście i ziele angielskie.

Krok 2:

Wlej wodę, następnie duś 40-50 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3:

W tym czasie cebule pokrój w grube pióra, podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj umyte i oczyszczone pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż dodatkowe 3-4 minuty, w trakcie dopraw pozostałą solą i pieprzem.

Krok 4:

Następnie do gulaszu dodaj grzyby z cebulą. Łyżkę mąki wymieszaj z 80 ml zimnej wody, mieszaninę wlej do garnka. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na zakończenie dodaj łyżkę musztardy.

Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również