Jesienią nasza odporność jest szczególnie wystawiona na próbę. My staramy się pamiętać o zdrowej diecie, bogatej w warzywa i owoce. A jak Wy chronicie sie przed zimnem jesieni? Jesienna mocno rozgrzewająca zupa z warzyw to z pewnością idealne danie, gdy na zewnątrz chłód i plucha. Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu jesienią i zimą królują zupy. Dajcie znać w komentarzu jak zupa jest Waszą ulubioną?
Jesienna mocno rozgrzewająca zupa z warzyw
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1,5 l bulionu np. warzywnego
- 150 g grochu łuskanego w połówkach
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 batat
- 2 garście krojonego jarmużu
- mała puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju np. kokosowego
- sól, szczypta chili
Przygotowanie:
Krok 1:
W garnku rozgrzej olej kokosowy. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę oraz starty czosnek i imbir. Składniki smaż chwilę, aż staną się szkliste.
Krok 2:
Następnie dodaj pokrojony w kostkę pomidor oraz pastę curry. Smaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion, dodaj przepłukany pod bieżącą wodą groch, marchew i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Gotuj na małym ogniu 15 minut.
Krok 3:
Następnie dodaj batat pokrojony w kostkę oraz jarmuż, gotuj dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, na zakończenie dopraw solą i chili. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.