Dania główneWarzywa faszerowane
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.
Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.
Będziemy wdzięczni JGołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.
Składniki na 10 gołąbków:
- główka kapusty włoskiej 1,5 kg
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente”
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
Sos:
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy kolor.
Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.
Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.
Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.
W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem w zależności od kwasowości pomidorów.
Gołąbki z kapusty włoskiej.
Najlepszy prosty przepis na gołąbki z włoskiej kapusty. Moim zdaniem smak lepszy niż tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Chociaż gołąbki mojej teściowej, też niczego sobie 😉 https://kuron.com.pl/przepisy/golabki-tradycyjne/
SMACZNEGO!!!
Muszę przyznać, że gołąbki wychodzą rewelacyjne. I nie tylko ja tak twierdzę 😉
Korzystam tylko i wyłącznie z tego przepisu.
Bardzo dziękuję!
Gotowałam tylko 30 minut, włączony był minutnik. Niestety rozpadają się jestem zrozpaczona.
Dziwne, napisz proszę jak długo sparzałaś wcześniej kapustę?
Właśnie robię 🙂 Zobaczymy , co z tego będzie.Pierwszy raz z kapusty włoskiej. Robię w szybkowarze.
Muszę przyznać, że to są najlepsze gołąbki jakie zrobiłam do tej pory.
Pierwszy raz miałam okazje robić, a nie tylko jeść 🙂 wyszły wspaniałe, delikatne i bardzo smaczne.
Szybki, smaczny i prosty przepis na gołąbki. Cała rodzina zachwycona 🙂
Zrobiłam dzisiaj. Plus delikatna kapusta i z włoskiej kapusty łatwiej oddziela się liście.
Wolę jednak wersję taką jaką robiło się u mnie w domu . Czyli ze zwykłej kapusty. Gołąbki mocno zrumieniam na smalcu przed włożeniem do garnka. Nie dodaję ryżu do mięsa tylko bułkę. Nie dodaję czosnku do mięsa lecz surową startą cebulę. Resztę tak jak w prezentowanym przepisie. Najlepsze na drugi dzień.
Gołąbki zupełnie takie jak robię w domu… z małą różnicą, nigdy nie dodawałam ząbków czosnku, aż do dziś… rewelacja. Oczywiście wszystko zjedzone do ostatniego gołąbka.
Witam! Czy ten sos na końcu wlewam do garnka gdzie gotują się gołąbki ?
Dziękuję i pozdrawiam
Nie ten sos jest do polewania ugotowanych gołąbków. Nie wlewaj go do wody po gotowaniu gołąbków.
Ja do sosu dodaję jeszcze 2-3 zblendowane liście podgotowanej kapusty, którą przykryte były gołąbki,poniewaz zazwyczaj piekę je w piekarniku i przykrywam liśćmi kapusty by się nie wysuszyły. Zblendowana kapusta nadaje sosowi fajny smak i dodatkowo zagęszcza
Bardzo fajny i zdrowy patent.
Dzięki, że się nim podzieliłaś.
Pozdrawiam SMacznie
Kuba
Przepis Super! Jeśli można to polecam kapustę szpiczastą. Bardzo łatwo się oddziela liście, tylko proszę uważać, bo ta kapusta szybko jest miękka. Trudno kupić dużą kapustę szpiczastą, a z małej jest tylko 4- 5 gołąbków.
Jak najbardziej można się udzielać! wszystkie sugestie są mile widziane!
A ja mam pytanie, te 100 gram ryzu to ma byc waga ugotowanego czy ugotowac 100 gram? Przepraszam jesli jest to glupie pytanie 🙂
Nie ma głupich pytań. W przepisie mowa o 100 gramach ugotowanego ryżu.
Wypróbowałam i jestem zachwycona!Do tej pory robiłam z mięsa gotowanego,kapusty zwyczajnej i sos był ciągle nie taki.Teraz uwielbiam je robić i jeść!Nobel kulinarny !
Dziękuje bardzo za miłe słowa.
A nagrodę chętnie przyjmę 🙂
Pozdrawiam
Stary kucharz potwierdza, jajak w gołabkach zupełnie zbędne.
Witam. Dziekuje za przepis. Jestem mloda gospodynia i takich przepisow mi potrzeba ❤️zawsze mam problem bo tyle sie przy tych golabkach narobie a tak malo mi wychodzi. Pozdrawiam serdecznie
Agata,
Nie wiem czy wiesz, ale ten blog powstał aby każdy mógł gotować. Niezależnie od umiejętności, wieku i doświadczenia kuchennego, każdy musi gotować. Dlatego tworzymy proste, czytelne przepisy „krok po kroku”.
Mam nadzieje, że zostaniesz z nami na dłużej 🙂
U to jest super przepis!
Malwina,
Wielkie dzięki. U nas zazwyczaj gołąbki z włoskiej kapusty, ma więcej smaku i wizualnie ładniejsze 🙂
Dzięki za komentarz i pozdrawiam serdecznie znad morza 🙂
Pyszne aż brak słów!!!!
Brak słów za taki miły komentarz 😉
Wielkie dzięki!!!
Przepis rewelacja!!!!polecam!!! Golabki wyszły przepyszne.
Kasia,
Dziękuje wielce za komentarz 🙂
Pozdrawiam
Pyszne!!!!!! Aż brak słów
Dziękuje, miód na moje serce 🙂
Dzis bede robił wiec wieczorem podam swoją opinie
Będę wdzięczny za Twoją opinię, pozdrawiam 🙂
Idąc krok po kroku z przepisem , wyszło idealnie Przepyszne i wszystkim smakowało, od małego brzdąca po starszyznę Napewno nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam
Laura,
Właśnie dlatego z Bogusią tworzymy przepisy krok po kroku, aby każdy mógł je w domowych warunkach przygotować 🙂
Cieszy nas, że cieszą się dużą popularnością 🙂
Pozdrawiamy
Najlepsze gołąbki są z włoskiej kapusty. Jesli wybieram sos to grzybowy . Pycha.
Też tak uważamy. Grzybowy pojawia się w okresie grzybobrania, pomidorowy lub koperkowy raczej na codzień.
Dzięki za komentarz, wpadaj częściej Monika 🙂
Gołąbki wyszły świetnie, wręcz rewelacyjnie:-) Zniknęły wszystkie, sos wylizany;-) Dziękuję za przepis:-)
Bardzo mi miło!
Sos pyszny, prawie tak dobry jak mojej Mamusi. Brakuje mi tylko kminku .
Sos pyszny, brakuje mi tylko kminku
Ja jakoś nigdy kminku nie dawałem, muszę wypróbować.
Dziękuję i pozdrawiam Ewa
Przepis super, ja robię tak samo tylko w większej ilości, około 20 sztuk .
U nas w domu 20 sztuk by nie poszło, dlatego robimy mniejszą ilość.
Pozdrawiam
Jak dla mnie to za malo ryzu za duzo miesa ,a po za tym wszystko super !
Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.
Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.
Ja wolę gotować bo jak kapusta jest młoda to gołąbki już dobre, a ryż twardy. Wolę dmuchać na zimne 😉
Ale twoja argumentacja jak najbardziej OK
Pozdrawiam
Super są gołąbki, ale podpowiadam ,że kapustę można zmiękczyć w mikrofali zamiast gotować ja w garku…zasady takie same wykroić głąb i włozyć do mikrofali na 5-7 minut….zebrac pierwsze miekkie liscie i powtórzyc z następnymi….mniej roboty i bez bałaganu…….polecam…..
A wiesz, że nie próbowałem tak zrobić…dzięki za radę. Na pewno wypróbuje, pozdrawiam 🙂
Cała moja rodzinka jest Panu wdzięczna za tą podpowiedź. Nie cierpiałam tego taplania się z gotowaniem liści. Z mikrofali są idealne – mięciutkie, ale mocne. No i kuchnia nie zamienia się w basen 😉
Pycha, moi domownicy zachwyceni. Sos podbił ich smakowe kubki.
Ja dawałam do sosu: rozgrzane masło +przecier+ jarzynka (vegeta) podpiekałam trochę … do tego mąkę… błyszcząca glutowatą zasmażkę rozcieńczałam dolewając porcjami i rozprowadzając kolejno śmietaną i wywarem z gołąbków do właściwej gęstości. Pamiętając, że jeszcze pozostały w garnku z gołąbkami wywar rozrzedzi sos, który jest na patelni.
Ten sos jest przewspanialy!Przepis na golabki tradycyjny,ale ale ten sos robi robote,polecam!
Iwonaklab dzięki za komentarz, bardzo mi miło!
Jutro zrobie. Przepis na sos idealny. O efektach poinformuję
Życzę smacznego i czekam na opis efektów Twojej pracy.
Gołąbki pyszne w życiu tak dobrych nie jadłam, wczoraj zrobiłam i wszystkie znikły i już mam zamówienie na kolejne.Bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!
Bardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję za miłe słowa!
Cudowne i przepyszne…córka przeszczesliwa…I pierwszy raz w życiu mam wyśmienity sos do gołąbków.. Dziękujemy…
Aniu bardzo się cieszę, że Wam smakuje! Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów! 🙂