X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.

 

Będziemy wdzięczni JGołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Składniki na 10 gołąbków:

 

  • główka kapusty włoskiej 1,5 kg
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente”
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier

 

Przygotowanie:

 

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy kolor.

 

Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.

 

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.

 

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

 

 Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.

 

Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.

 

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.

W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem w zależności od kwasowości pomidorów.

 

Gołąbki z kapusty włoskiej.

 

Najlepszy prosty przepis na gołąbki z włoskiej kapusty. Moim zdaniem smak lepszy niż tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Chociaż gołąbki mojej teściowej, też niczego sobie 😉 https://kuron.com.pl/przepisy/golabki-tradycyjne/

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Muszę przyznać, że gołąbki wychodzą rewelacyjne. I nie tylko ja tak twierdzę 😉
    Korzystam tylko i wyłącznie z tego przepisu.
    Bardzo dziękuję!

  2. Gotowałam tylko 30 minut, włączony był minutnik. Niestety rozpadają się jestem zrozpaczona.

  3. Właśnie robię 🙂 Zobaczymy , co z tego będzie.Pierwszy raz z kapusty włoskiej. Robię w szybkowarze.

  4. Muszę przyznać, że to są najlepsze gołąbki jakie zrobiłam do tej pory.

  5. Pierwszy raz miałam okazje robić, a nie tylko jeść 🙂 wyszły wspaniałe, delikatne i bardzo smaczne.

  6. Szybki, smaczny i prosty przepis na gołąbki. Cała rodzina zachwycona 🙂

  7. Zrobiłam dzisiaj. Plus delikatna kapusta i z włoskiej kapusty łatwiej oddziela się liście.
    Wolę jednak wersję taką jaką robiło się u mnie w domu . Czyli ze zwykłej kapusty. Gołąbki mocno zrumieniam na smalcu przed włożeniem do garnka. Nie dodaję ryżu do mięsa tylko bułkę. Nie dodaję czosnku do mięsa lecz surową startą cebulę. Resztę tak jak w prezentowanym przepisie. Najlepsze na drugi dzień.

  8. Gołąbki zupełnie takie jak robię w domu… z małą różnicą, nigdy nie dodawałam ząbków czosnku, aż do dziś… rewelacja. Oczywiście wszystko zjedzone do ostatniego gołąbka.

  9. Witam! Czy ten sos na końcu wlewam do garnka gdzie gotują się gołąbki ?

    Dziękuję i pozdrawiam

  10. Ja do sosu dodaję jeszcze 2-3 zblendowane liście podgotowanej kapusty, którą przykryte były gołąbki,poniewaz zazwyczaj piekę je w piekarniku i przykrywam liśćmi kapusty by się nie wysuszyły. Zblendowana kapusta nadaje sosowi fajny smak i dodatkowo zagęszcza

  11. Przepis Super! Jeśli można to polecam kapustę szpiczastą. Bardzo łatwo się oddziela liście, tylko proszę uważać, bo ta kapusta szybko jest miękka. Trudno kupić dużą kapustę szpiczastą, a z małej jest tylko 4- 5 gołąbków.

  12. A ja mam pytanie, te 100 gram ryzu to ma byc waga ugotowanego czy ugotowac 100 gram? Przepraszam jesli jest to glupie pytanie 🙂

  13. Wypróbowałam i jestem zachwycona!Do tej pory robiłam z mięsa gotowanego,kapusty zwyczajnej i sos był ciągle nie taki.Teraz uwielbiam je robić i jeść!Nobel kulinarny !

  14. Stary kucharz potwierdza, jajak w gołabkach zupełnie zbędne.

  15. Witam. Dziekuje za przepis. Jestem mloda gospodynia i takich przepisow mi potrzeba ❤️zawsze mam problem bo tyle sie przy tych golabkach narobie a tak malo mi wychodzi. Pozdrawiam serdecznie

    • Agata,
      Nie wiem czy wiesz, ale ten blog powstał aby każdy mógł gotować. Niezależnie od umiejętności, wieku i doświadczenia kuchennego, każdy musi gotować. Dlatego tworzymy proste, czytelne przepisy „krok po kroku”.
      Mam nadzieje, że zostaniesz z nami na dłużej 🙂

  16. Idąc krok po kroku z przepisem , wyszło idealnie Przepyszne i wszystkim smakowało, od małego brzdąca po starszyznę Napewno nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam

  17. Gołąbki wyszły świetnie, wręcz rewelacyjnie:-) Zniknęły wszystkie, sos wylizany;-) Dziękuję za przepis:-)

  18. Sos pyszny, prawie tak dobry jak mojej Mamusi. Brakuje mi tylko kminku .

  19. Przepis super, ja robię tak samo tylko w większej ilości, około 20 sztuk .

  20. Jak dla mnie to za malo ryzu za duzo miesa ,a po za tym wszystko super !

  21. Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.

  22. Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.

  23. Super są gołąbki, ale podpowiadam ,że kapustę można zmiękczyć w mikrofali zamiast gotować ja w garku…zasady takie same wykroić głąb i włozyć do mikrofali na 5-7 minut….zebrac pierwsze miekkie liscie i powtórzyc z następnymi….mniej roboty i bez bałaganu…….polecam…..

  24. Ja dawałam do sosu: rozgrzane masło +przecier+ jarzynka (vegeta) podpiekałam trochę … do tego mąkę… błyszcząca glutowatą zasmażkę rozcieńczałam dolewając porcjami i rozprowadzając kolejno śmietaną i wywarem z gołąbków do właściwej gęstości. Pamiętając, że jeszcze pozostały w garnku z gołąbkami wywar rozrzedzi sos, który jest na patelni.

  25. Ten sos jest przewspanialy!Przepis na golabki tradycyjny,ale ale ten sos robi robote,polecam!

  26. Gołąbki pyszne w życiu tak dobrych nie jadłam, wczoraj zrobiłam i wszystkie znikły i już mam zamówienie na kolejne.Bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!

  27. Cudowne i przepyszne…córka przeszczesliwa…I pierwszy raz w życiu mam wyśmienity sos do gołąbków.. Dziękujemy…

Sprawdź również