X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.

 

Będziemy wdzięczni JGołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku.

Składniki na 10 gołąbków:

 

  • główka kapusty włoskiej 1,5 kg
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente”
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier

 

Przygotowanie:

 

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy kolor.

 

Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.

 

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.

 

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

 

 Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.

 

Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie.

 

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy.

W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem w zależności od kwasowości pomidorów.

 

Gołąbki z kapusty włoskiej.

 

Najlepszy prosty przepis na gołąbki z włoskiej kapusty. Moim zdaniem smak lepszy niż tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Chociaż gołąbki mojej teściowej, też niczego sobie 😉 https://kuron.com.pl/przepisy/golabki-tradycyjne/

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Laurka

    Idąc krok po kroku z przepisem , wyszło idealnie Przepyszne i wszystkim smakowało, od małego brzdąca po starszyznę Napewno nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Laura,
      Właśnie dlatego z Bogusią tworzymy przepisy krok po kroku, aby każdy mógł je w domowych warunkach przygotować 🙂
      Cieszy nas, że cieszą się dużą popularnością 🙂

      Pozdrawiamy

  2. Monia

    Najlepsze gołąbki są z włoskiej kapusty. Jesli wybieram sos to grzybowy . Pycha.

    • Jakub Kuroń

      Też tak uważamy. Grzybowy pojawia się w okresie grzybobrania, pomidorowy lub koperkowy raczej na codzień.

      Dzięki za komentarz, wpadaj częściej Monika 🙂

  3. Ola K-P

    Gołąbki wyszły świetnie, wręcz rewelacyjnie:-) Zniknęły wszystkie, sos wylizany;-) Dziękuję za przepis:-)

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło!

  4. Ewa Przybylska

    Sos pyszny, prawie tak dobry jak mojej Mamusi. Brakuje mi tylko kminku .

  5. Ewa

    Sos pyszny, brakuje mi tylko kminku

    • Jakub Kuroń

      Ja jakoś nigdy kminku nie dawałem, muszę wypróbować.

      Dziękuję i pozdrawiam Ewa

  6. Mietek

    Przepis super, ja robię tak samo tylko w większej ilości, około 20 sztuk .

    • Jakub Kuroń

      U nas w domu 20 sztuk by nie poszło, dlatego robimy mniejszą ilość.

      Pozdrawiam

  7. Teresa

    Jak dla mnie to za malo ryzu za duzo miesa ,a po za tym wszystko super !

  8. Magda

    Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.

  9. Magdalena

    Moja mama dodawała zawsze suchy ryż. Tez robię tak samo. Nie ma potrzeby gotowania ryżu wczesniej. Moim zdaniem zyskują na smaku w ten sposób. Aaa i zamiast koncentratu daję zblendowane pomidory sezonowe lub z puszki.

    • Jakub Kuroń

      Ja wolę gotować bo jak kapusta jest młoda to gołąbki już dobre, a ryż twardy. Wolę dmuchać na zimne 😉
      Ale twoja argumentacja jak najbardziej OK
      Pozdrawiam

  10. Małgorzata

    Super są gołąbki, ale podpowiadam ,że kapustę można zmiękczyć w mikrofali zamiast gotować ja w garku…zasady takie same wykroić głąb i włozyć do mikrofali na 5-7 minut….zebrac pierwsze miekkie liscie i powtórzyc z następnymi….mniej roboty i bez bałaganu…….polecam…..

    • Jakub Kuroń

      A wiesz, że nie próbowałem tak zrobić…dzięki za radę. Na pewno wypróbuje, pozdrawiam 🙂

  11. Monika

    Pycha, moi domownicy zachwyceni. Sos podbił ich smakowe kubki.

  12. m.z.

    Ja dawałam do sosu: rozgrzane masło +przecier+ jarzynka (vegeta) podpiekałam trochę … do tego mąkę… błyszcząca glutowatą zasmażkę rozcieńczałam dolewając porcjami i rozprowadzając kolejno śmietaną i wywarem z gołąbków do właściwej gęstości. Pamiętając, że jeszcze pozostały w garnku z gołąbkami wywar rozrzedzi sos, który jest na patelni.

  13. Iwonaklab

    Ten sos jest przewspanialy!Przepis na golabki tradycyjny,ale ale ten sos robi robote,polecam!

    • Jakub Kuroń

      Iwonaklab dzięki za komentarz, bardzo mi miło!

  14. Ada

    Jutro zrobie. Przepis na sos idealny. O efektach poinformuję

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego i czekam na opis efektów Twojej pracy.

  15. Motyl33

    Gołąbki pyszne w życiu tak dobrych nie jadłam, wczoraj zrobiłam i wszystkie znikły i już mam zamówienie na kolejne.Bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję za miłe słowa!

  16. ANNA

    Cudowne i przepyszne…córka przeszczesliwa…I pierwszy raz w życiu mam wyśmienity sos do gołąbków.. Dziękujemy…

    • Jakub Kuroń

      Aniu bardzo się cieszę, że Wam smakuje! Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów! 🙂

Sprawdź również